22. Juni 2018

Banka Intesa potpisala je Ugovor o saradnji sa Republičkim zavodom za zaštitu spomenika kulture za sprovođenje projekta obnove Bedema u Novom Pazaru, čime su stvoreni uslovi za početak radova na restauraciji jednog od tri lokaliteta koja su pobjedila na konkursu banke pod nazivom “Mjesto koje volim”.

Intesa je Ugovorom Zavodu donirala 10 miliona dinara koji su namijenjeni za restauratorske i konzervatorske radove na novopazarskoj tvrđavi, a kao institucija pod čijom se zaštitom nalazi ovaj spomenik kulture, Zavod će uraditi projekat obnove, obaviti selekciju izvođača radova i vršiti stručni nadzor njihovih aktivnosti. Projektom su predviđeni radovi na Severnom i Zapadnom bastionu tvrđave, koji će obuhvatiti nadziđivanje bedema na zapadnoj strani, obradu kruna oba ugradna zida, blokovanje lica bedema, kao i temeljno čišćenje područja.

Novopazarska tvrđava ima dvostruki status zaštite – kao pojednačni spomenik kulture i u okviru šire prostorne kulturno-istorijske cjeline sa starom čaršijom i kompleksom oko Altun-Alem džamije. Podigli su je Turci, pretpostavlja se krajem prve polovine XVIII vijeka, na mjestu starijeg palisadnog utvrđenja, i zajedno sa starom čaršijom sa kojom se graniči na istočnoj strani predstavlja najstariji dio Novog Pazara. Tvrđavu nepravilnog trougaonog oblika čine tri bastiona postavljena na uglovima utvrđenja i odbrambeni bedemi koji ih povezuju.

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles