23. Juni 2018

Vlast u Novom Pazaru, koju poslednjih 28 godina čini koalicija SDP na čelu sa Rasimom Ljajićem i SDA na čelu sa Sulejmanom Ugljanjinom, nikada nije izdvojila ni jedan dinar za islamsku kulturnu baštinu, dok se istovremeno putem privatnih medija koje finansiraju iz budžeta grada vodi hajka na svaki projekat održavanja, očuvanja i obnove islamske kulturne baštine.

Sada Gradska uprava želi raditi projektno-tehničku dokumentaciju za obnovu Arap džamije, kažu da tako žele sačuvati status kulturno-historijskog spomenika jer nisu sigurni da Islamska zajednica brine o tome.

“Ukoliko se radi neovlašćena rekonstrukcija ili dogradnja on gubi status. Mi ne želimo da izgubimo status.” poručuju iz Gradske uprave.

Podsjećamo da je vlast u Novom Pazaru Islamsku zajednicu kritikovala prilikom obnove svake stare džamije, od Altun alema, Parica, Lejlek džamije i drugih džamija. Vlast je vodila medijsku hajku prilikom nadogradnje Islamskih ustanova i Stare banje – svaki put ističući da Islamka zajednica uništava islamsku kulturnu baštinu a sam ministar Rasim Ljajić, je zahvaljujući svojim vezama nekoliko puta uspio da odvrati Tursku agenciju za razvoj-TIKA od investiranja u renoviranju Gazi Isa-begovog hamama i Stare banje u Novom Pazaru.

Sa druge strane vlast u Novom Pazaru nije obnovila ni jedan jedini stari spomenik bošnjačke kulture koje su komunisti uništili, od Stambol čarsije, Tijesne čarsije, Ejub begove džamije, Kolo džamije i dr.

Ono što zabrinjava jeste da oni koji su upropastili su sve što je bilo pod njihovom kontrolom sada žele da preuzmu obnovo Arap džamije. Najbolji primjer kako Gradska uprava brine o bošnjačkim spomenicima kulture jeste Novpazarska tvrđava koja bi trebala biti magnet za turiste ali je sve osim toga. Zidovi su išarani raznoraznim grafitima, jedan od bedema je do skoro služio kao javni WC, dok je drugi bedem pretvoren u stecište narkomanije i nemorala, na trećem bedemu se nalazi diskoteka i njemu je zabranjen pristup jer se počeo urušavati a Kula motrilja služi kao ostava za gradsku čistoću.

Istovremeno, vlast u Novom Pazaru nije izdala građevinsku dozvolu ni za jedan vakufski objekat u Novom Pazaru. Također nije namjenski asfaltirala put ni do jedne džamije.

Interesantno je da se vlast potpuno suprotno se ophodila prema svim pravoslavnim kulturnim objektima. Tako je iguman manastira Sopoćani Teoktist hvali potpredsednika Vlade Rasima Ljajića i Ministarstvo trgovine i turizma, na čijem je čelu za doprinos i podršku koju pruža za obnovu manastira. I iguman manastira Đurđevi stupovi zadovoljan je brigom Gradske uprave Novog Pazara jer je dvorište manastira uređeno iz budžeta grada, a nedavno su urađene i pristupne staze kao i osvjetljenje. 

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles