Zukorlić u Skupštini o slučajevima Mavrić, Skarep i Bakan – Zar je vrijedniji život…

3
14439

Akademik Muamer Zukorlić pred poslanicima i Ministricom pravde o slučajevima iz domena pravosuđa koji godinama uznemiravaju javnost u Sandžaku. Poručuje da nema ozdravljenja društva bez punog ozdravljenja pravosudnog sistema.

-U Sandžaku su i dalje aktualna tri slučaja koja se tiču pravosudnog sistema i uznemiravaju javnost. Ukazuje na prvi slučaj iz 2012. godine kada je na području Tutina ubijen policajac, a Fahrudinu Mavriću presuđeno na 30 godina zatvora. Drugi iz 2017. također na području Tutina kada je policajac ubio Fahrudina Skarepa koji je prolazio automobilom i navodno odbio biti zaustavljen, a utvrđeno je istragom da Skarep nije imao oružje, pa se postavlja i pitanje čak i da je odbio da se zaustavi gdje se puca u automobile ako neće da stane.

– Kad bismo uveli tu praksu ovi mafijaši i kriminalci, bahati prema policiji, koji neće da se zaustave oni bi svi bili davno pobijeni.

Presuda za policajca u ovom slučaju pet godina, odnosno šest puta manja od prvog slučaja Mavrić.  I treći slučaj, 2019. godine u Beogradu gdje je Ernad Bakan pregažen na pješačkom prijelazu. Za dvije godine, osim predistražnih radnji ništa se nije desilo.

– U sva tri slučaja, još ako dodamo tome da su u slučaju ubijenih I ubica, bilo optuženih ili osuđenih, imamo etničku različitost- Bošnjak-Srbin, Srbin-Bošnjak. Ukoliko još dodamo to kao otežavajući faktor u pogledu razumijevanja samih postupaka onda je sasvim jasno da se ne mogu tretirati sasvim običnim i sasvim proceduralnim.

Ne može se, ističe, kazati, da je život policajca šest puta skuplji od običnog građanina.

– Sve ovo govorim da bih ilustrirao stanje u tužilaštvu u Novom Pazaru, pogotovo što nije prvi put da o tome govorim. Kad imate neki problem pa vam je potreban advokat kada vam neko preporučuje koga da angažujete niko ne kaže on je sposoban već on ima veze. I tačno se znaju tarife, koliko košta koja presuda.

Poručuje da nema ozdravljenja društva bez punog ozdravljenja pravosudnog sistema I da neće odustati dok najprljavije pojave izazvane korupcijom ili neodgovornosti ne izađu na vidjelo.

– To ću činiti na lokalnom nivou, i u mom dometu, i na republičkom nivou, zajedno sa svima onima na nivou vlasti do samog vrha

Ministrica pravde Maja Popović odgovara da za prva dva slučaja treba tačno znati šta je kome stavljeno na teret, da li je riječ o odbrani i da su takva pitanja delikatna.

– Mislim da smo svi mi građani Srbije I trebamo biti jednaki pred zakonom. “Ako vi imate saznanje da se odredjeni predmeti mogu kupiti, ja vas molim da podnesete krivičnu prijavu o svakom takvom slučaju.

Što se tiče i trećeg predmeta, gaženja pješaka, raspitat će se i izvijestiti.

Izvor: SANA


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

3 KOMENTARI

  1. Vrlo jasno srbi gledaju da nas uniste na svaki nacin. Kada imaju sansu, oni rade genocide, onda slijedi ekonomski rat a ovo tekuce onda ubistva. Sta ocekivati od takvih ljudi

    12

    7

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.