Zukorlić: Odnosi Bošnjaka i policije u Srbiji zapeli nakon ubistva Hamidovića

1
10101

Poslanici Skupštine Srbije danas raspravljaju o potvrđivanju Sporazuma vlade Srbije i Savjeta ministara Bosne i Hercegovine, o zajedničkim lokacijama na graničnim prijelazima, o graničnim prijelazima i o pograničnom saobraćaju. Akademik Zukorlić kazao da su ovi sporazumi od izuzetne važnosti, da su Bošnjaci i Srbi upućeni jedni na druge.

– Djela se cijene prema namjeri, namjera je ta koja pravi temelj pravca našeg kretanja u individualnom, porodičnom smislu, ali i u kolektivnom smislu, te na koncu i u međudržavnim odnosima i u međudržavnom pogledu. Zato je ta namjera jako bitna i od nje ovisi kuda se mi krećemo. Da li želimo da ostanemo taoci određenih bolnih, krvavih događaja iz naše prošlosti ili želimo da to bude prošlost, pa da te krvave, teške i tragične događaje iskoristimo kao pouku na kojoj ćemo graditi drugačiju budućnost, ne ostajući taoci te prošlosti, ali koristeći to kao pouku kako se to nikada više ne bi ponovilo. Zato sam, kažem, obradovan, nakon toliko razgovora da je , prije svega, predsjednik Republike Srbije imao razumijevanja i snage da neke, možda, partikularne stavove, poglede ili zahtjeve sopstvenog okruženja stavi po strani, a da donese odluku da, ono što je vizija budućnosti srpsko-bošnjačkih odnosa, odnosa dva veoma važna naroda na ovome prostoru, koji uprkos svim krvavim ratovima i zločinima koji su se desili na ovom prostoru idalje su upućeni jedni na druge. Neki drugi narodi su uspjeli da odu i granice postave na način razdvajanja i da imaju malo tačaka susreta i dodira sa srpskim narodom, međutim bošnjački narod, uprkos svemu što je preživio i što se dešavalo ostao je da živi zajedno sa srpskim narodom i u BiH uprkos svim teretima, ali i na prostoru Republike Srbije, tačnije na prostoru Sandžaka, kazao je akademik Zukorlić.

Zukorlić se osvrnuo i na slučaj Edina Vranja, koji je uhapšen 11. septembra na graničnom prijelazu Uvac pod optužbama za ratni zločin, kazavši da je odlukom da se ovaj i drugi slučajevi ustupe pravosuđu Bosne i Hercegovine stavljena tačka na dugogodišnji problem.

– Ovom prilikom bih se zahvalio i R. Turskoj, odnosno njenim funkcionerima koji su također imali veoma konstruktivnu ulogu po ovom pitanju da se konačno nađe rješenje da se ovih 15 predmeta koji su postojali u R. Srbiji kod njenih državnih organa ustupe Tužilaštvu, odnosno nadležnim organima BiH čime se konačno stavlja tačka na ovo pitanje i čime konačno možemo u ovom pitanju komunikacija na granici, slobodnog protoka ljudi i roba na granici, bez straha ko li može biti na nekoj listi i ko li može biti uhapšen, odnosno priveden, što zapravo i znači bacanje odrešenog tereta sa vrata koji nas je opterećivao.

Zukorlić je ukazao ministaru unutrašnjih poslova Aleksandar Vulinu da ne treba da koristi izraz „islamski“ uz nešto negativno.

– I ono što bi bila moja poruka ministru jeste da izbjegne pojam “islamski” u negativnom kontekstu. To je neprihvatljivo i suštinski i etički i duhovno i civilizacijski i politički. Ako su neka “islamska braća”, a ne znam ni šta to zapravo znači – to nije primjereno, pogotovu ne na nas muslimane, pripadnike islama, ako imamo razne oblike terorizma. Da, nekada izvršioci dolaze, teoretski kazano, iz redova muslimana, nekada iz reda hrišćana, ali to nije dovoljan osnov i razlog da nekoga nazovemo “islamskim teroristom” ili “hrišćanskim teroristom”. Terorista je terorista, ma iz kog naroda došao, ma koju ideju zloupotrijebio, koristio na bilo koje načine. Dakle, jezik je veoma važan, pojmovi sadrže jako puno, zato se moraju birati riječi, kako bismo poslali poruku međusobnog uvažavanja, podvukao je akademik Zukorlić.

Vulin u odgovoru kazao da poštuje islam, da stvari zove onako kako se one zovu, te da zbog toga niko ne bi trebao da bude uvrijeđen.

– Islam ima samo moje iskreno poštovanje, ali partija koje je priznala Kosovo i koja je vladala Egiptom se zvala Islamska braća. Nije do mene, niti bilo kog od nas. Islamska država se tako zove, nisam je ja izmislio. Ja ne mislim da Islamska država ima bilo kakve veze sa izvornim islamom, ali to se tako zove. To kao kad mi kažu nemoj da zoveš Šiptare Šiptarima, pa tako se zovu. Ako se bilo ko našao uvrijeđenim izvinjavam se zbog toga, ali nema tu uvrede jer stvari zovem onako kako se one zovu, kazao je Vulin.

Zukorlić je rekao ministru da se partija zvala Muslimansko bratstvo a ne Islamska braća i poručio ministru da bude malo oprezniji kad govori kao ministar policije, dok kao političar može kako hoće.

– Uvaženi ministre ta stranka o kojoj govorite u Egiptu se nije zvala Islamska braća, nego Muslimansko bratstvo. Ogromna je razlika i ako već hoćete da budete precizni i da nešto nazovete imenom onda ga nazovite onako kako jeste. U pravu ste se tiče takozvane Islamske države – terorističke organizacije, ona se tako zvala, ali je pitanje pijateta da li želite da se ophodite sa poštovanjem ili ne. Meni na primjer ako neko zloupotrebi pojam hrišćansko u negativnom kontekstu, pa da nečemu ime, ja iz pijateta prema hriščanima neću reći da je to hrišaćansko pa nešto negativno, nego ću kazati takozvano, kao što i vi koristite pojam takozvano za nešto što ne priznajete. Kada kažete Islamska država bez takozvano znači da je priznajete, da joj dajete pozitivan kontekst, a to nije dobro.

– Na raznim pozicijama i dok sam bio na vjerskoj poziciji, pa kasnije i na političkoj, jedan od prioriteta mi je bio pokušaj liječenja bolesnih odnosa između bošnjačkog naroda i policije, posebno na prostoru Sandžaka zbog svega što se dešavalo 90-tih godina. Jako puno truda smo uložili i sa načelnicima, komandirima na tom terenu i sa raznim funkcionerima u MUP-u, to je bila jedan od važnih tema. I dalje insistiram da bi dobro bilo da budete senzibilniji kako ne bismo zaustavili proces ozdravljenja u ovom slučaju bošnjačkog naroda i policije.

Vulin kazao da pripadnici policije uživaju poštovanje svih građana Republike Srbije bez obzira na vjeru i naciju. Dodao da da je “srpski svet” njegova ideja i da je njegovo političko pravo da je zastupa, a da to nije ideja ni Vlade, ni predsjednika Srbije.

– Sve što ja govorim kada smo ovdje u Skupštini ja zastupam politiku Vlade R.Srbije, kada govorim u svoje ime ili u ime političke partije kojoj pripadam ja to jasno kažem. Ako mislite na srpski svet ja čvrsto vjerujem da je stvaranje srpskog sveta kao jedinstvenog političkog naroda nasušna potreba Srba i u tome nema prijetnje, rekao je Vulin u Skupštini Srbije i naveo da je mađarski premijer Viktor Orban rekao da razume srpski svet i da Mađari imaju svoj svet, kao i sve zemlje sa velikom dijasporom.

– Znate ko ima problem sa srpskim svetom? Samo oni u čijim državama Srbi trpe diskriminaciju. Problem imaju samo oni koji nisu završili etničko čišćenje pa im i tih četiri odsto Srba smeta, rekao je Vulin i dodao da njegovu ideju u skupštini podržavaju samo tri poslanika Pokreta socijalista.

On je dodao da se nikad nije zalagao za mijenjanje granica na Balkanu i da to važi i za Srbiju.

Zukorlić u replici kazao da nema ništa protiv srpskog sveta ako poštuje granice suvereniteta drugih zemalja, ali da je ministar mogao biti malo kreativniji jer u Turskoj već postoji ideja „turskog svijeta koja ima i svoje ministarstvo“.

– Srpski svet kao kulturološka, pa ako kažete politička ideja, uz uslov poštivanja granica suvereniteta drugih zemalja, dakle bez dimenzije destruktivnosti, za mene to nije problem, iako ste mogli biti kreativniji kada ste davali ime, to ste prepisali od Turske. Turska je prva koja je i zvanično odabrala pojam Turski svijet i to imaju čak i ministarstvo Turk dunyasi, ne znam što ste fascinirani Turskom,  to je nešto novo u vašoj percepciji.

Zukorlić još jednom podsjetio na važnost jednakog standarda.

– Tu još jednu stvar trebate uvijek uvažavati kada su takve ideje u pitanju, da se moraju uvažiti jedan standard jer će onda neki drugi svijet htjeti da ima uticaj i u zemlji Srbiji, što po meni okej. I u konkretnom smislu onda tada recimo kao što podržavate pravo Srpske pravoslavne crkve na nadgraničnu organizaciju, kakvo joj i jeste i u Crnoj Gori i u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj itd. sa sjedištem u Beogradu, ne biste smjeli podržati recimo pravljenje takozvane Islamske zajednice Srbije Srbije ili srpske islamske zajednice uz opstrukciju postojanja nadgranične Islamske zajednice sa sjedištem u Sarajevu sa svojim dijelovima organizacije u Srbiji, Crnoj Gori i drugim zemljama. Da bi ova bila prihvaćena kao normalna onda je važno da nemamo dvojni standard i da se međusobno uvažavamo.

Akademik Zukorlić na kraju zaključio da su odnosi Bošnjaka i policije u Sandžaku zapeli, te da nema više uzlazne linije poslije onoga što se dešavalo u Sjenici, gdje kako je kazao, pripadnici policije nisu postupili po očekivanjima po kojima je trebalo da postupe.

Izvor: SANA


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.