Zukorlić: Napad u Beogradu je suprotan ljudskim i islamskim vrijednostima, pozivam na suzdržanost

0
1459

Osuđujem današnji teroristički akt u Beogradu kao čovjek. Život svakog čovjeka je svetinja. Svako nasilje koje ugrožava ljudske živote je neprihvatljivo i suprotno svim ljudskim vrijednostima.

Zatim, osuđujem ovaj čin kao musliman. Oni koji, pozivajući se na islam, čine nedjela, nanose veliku štetu islamu, predstavljajući ljudima krivu sliku naše vjere. Islam je religija mira i saosećanja, i ovakvi postupci su u suprotnosti sa njegovim osnovnim principima.

Također, osuđujem napad kao neko ko je porijeklom Palestinac. Zlodjela koja čini izraelski režim u Palestini ne daju pravo ni jednom pojedincu niti grupi da odgovore nasiljem. Takvi činovi neće olakšati katastrofu koju žive Palestinci, već samo šire i produbljuju patnju i sukobe.

Na kraju, osuđujem ovaj napad kao ministar sa nadležnošću društvene stabilnosti u Vladi Republike Srbije. Društvena stabilnost na ovim prostorima je krhka i svaki čin nasilja može imati dalekosežne negativne posljedice. Ovaj incident može povećati tenzije, stvoriti atmosferu straha i nesigurnosti, te dodatno otežati napore ka postizanju stabilnosti.

Ovaj čin ne smije biti razlogom za progon pripadnika islamske vjeroispovjesti, jer sljedbenici tekfir ideologije koji nerijetko posežu za terorističkim aktima su minoran procenat islamske populacije.

Pozivam sve građane da ostanu mirni i suzdržani i da šire poruke mira i razumijevanja.

Institucije Republike Srbije će preduzeti sve neophodne mjere kako bi zaštitile bezbjednost u zemlji.

 

 

Usame Zukorlić

Predsjednik Stranke pravde i pomirenja i ministar za pomirenje, regionalnu saradnju i društvenu stabilnost u Vladi Republike Srbije


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.