Zimovnik na Limu: Ribočuvarska služba apeluje da se poštuju propisi

0
90

Zima je vreme kada je riba u mirnim i dubokim zimovnicima. Iako vir kod Visećeg mosta u Prijepolju nije klasičan zimovnik, tu svakodnevno peca veliki broj ribolovaca. Većina zbog rekreacije i strasti prema ovom hobiju. Pa ipak, ima i onih koji zloupotrebaljavaju riblji fond Lima, i bave se krivolovom. Na kraj takvim nesavesnim pojedincima trude se da stanu ribočuvari „Balkan Eko Tima“ iz Prijepolja.

Već danima, napolju je temperatura u minusu, ali brojne ribolovce duž Lima kod Visećeg mosta kažu da greje ljubav prema ribolovu.

Ova ljubav nije bezuslovna, već se moraju poštovati određena pravila. Dnevni ulov ribe ograničen je 5 kilogram ili na 10 komada, zavisno koja se kvota prva ostvari. Još je propisa koji se moraju poštovati.

Zabranjena je upotreba crva, ograničen je podvez na najlonu na 30 centimetara i plovak ne sme da bude veći od 10 grama. Svakodnevno dežuraju po dva ribočuvara na zimovniku. Ovom prilikom i apelujem na ribolovce da ispoštuju sve to – kaže šef ribolovačke službe „Balkan Eko Tim“ Milan Milošević.
Svega ovoga pridržavaju se savesni ribolovci. Ali nažalost, među njima ima i onih koji krše propisana pravila.

U gradu se i pridržavaju, ali već van grada je teško iskontrolisati, ima svega. Desi se da uhvate ljude da bacaju crve i mreže – kaže dugogodišnji ribolovac Stefan Ljuštanović.
Ovu priču potvrđuje i podatak da je samo prošle godine poneto više od 300 prekršajnih zapisnika, među kojima je bilo i drastičnih kršenja propisanih pravila. O čemu se radi objašnjava nam Milošević.

Imamo nekih desetak lica koja su zatečena na delu sa mrežicama i mrežama, sa nekim alatima za privredni ribolov. Ono što je interesantno za Lim, radi se obično nekim mrežicama, zvani zmajevi i ono što je sad aktuelno je grabuljanje.
Grabuljanjem se povredi mnogo više riba nego što se izvadi iz vode, a one kasnije uginu od povreda.

Ohrabruje činjenica da pecaju i oni koji vole Lim, poštuju propisane norme i kojima je teško da bez njega zamisle život.

Ribolovac Jovan Španjeviću proseku svaki dan na Limu provede od tri do četiri sata.

Dosta ribe se tu grupisalo, verovatno zbog kormorana koji uništavaju ribu u drugim virovima.
Jedan od ribolovaca sa najdužim stažom na Limu Predrag Purić Bube svoju ljubav prema Limu i pecanju objašnjava na sledeći način:

Sad ću ti reći koliko pecam: pecam od svoje sedme godine, 62 godine pecam. Lim me održava i zato lepo ovako izledam sa 70 godina. A da ne preteram, sigurno imam 20 godina života provedeno na Limu. To je moj život, to je moje sve. Ja ne volim šrafciger da držim u ruci, a ova štap koji je šestica, još je težak, to mogu. Da nije bilo Lima, pre 25 godina bih odselio u Beograd.
Naši sagovornici su među više od 300 ribolovaca iz Prijepolja koji svake godine kupuju dozvolu za bavljenje rekrativnim ribolovom. Neki od njih nam kaže da će kad bude na snazi zabrana pecanja bele ribe na Limu, od 15. aprila do 1. juna, štapove i mreže preseliti na Zlatarsko jezero.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.