22. Decembar 2010

Sjeverni Sandžak – Delegacija Bošnjačkog nacionalnog vijeća, predvođena predsjednikom Vijeća prof. dr. Mevludom Dudićem, posjetila je 22.12.2010. god. reisulemu dr. Mustafu ef. Cerića.

Delegacija je upoznala Reisulemu o aktuelnim problemima u Sandžaku i zatražila pomoć u internacionalizaciji ovog pitanja.

Reisulema Cerić je tom prilikom izrazio punu podršku glavnom muftiji Muamer ef. Zukorliću na putu ostvarivanja pune slobode, te ljudskih i vjerskih prava Bošnjaka u Sandžaku i Srbiji.

Reisulema je, kao vrhovni poglavar Islamske zajednice u BiH, uputio poziv  vlastima u Beogradu da ozbiljno shvate sandžačko pitanje i otvore dijalog kroz koji će se postići da se Bošnjaci u Srbiji osjećaju  ravnopravnim građanima i kako bi se zaštitila njihova kolektivna prava. Pozvao je predsjednika Borisa Tadića da poštuje Ustav i zakone Republike Srbije u pravcu zaštite prava Bošnjaka i njihova tri stuba opstanka: Islamske zajednice, Bošnjačkog nacionalnog vijeća i Internacionalnog univerziteta.

Reisu-l-ulema je uputio poziv i Briselu i Strazburu da ovaj put ne naprave grešku kao ranije i ne povjeruju srpskoj propagandi da su Bošnjaci opasnost za mir i sigurnost na Balkanu.

Uputio je i apel Ankari da svoje odnose sa Beogradom ne ustanovljava na račun Bošnjaka.

Izvor: IslamskaZajednica.org

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles