ZANEMARENI OD DRŽAVE: Rožaje u blokadi zbog rekonstrukcije Ibarske magistrale

0
3322

Ionako zanemareno od strane državne vlasti, Rožaje već dvije godine čeka završetak radova na magistralnom putu M-5, dionica Rožaje – Špiljani. Rekonstrukcija puta započela je 29. jula 2020. godine i neće biti završena u predviđenom roku, u julu ove godine, a moguće je, kažu za Standard iz Uprave za saobraćaj da neće biti završena ni krajem novembra.

Građani Rožaja u razgovoru za Standard, pominju mogućnost organizovanja protesta ukoliko dođe do probijanja rokova.

Kako su kazali, primjećuju da je na rekonsturkciji angažovan veoma mali broj radnika i mehanizacije, pa su skeptični oko skorog završetka. Oni su nam još kazali da je zbog predugog trajanja radova, usporen transport robe, nema tranzita, pa samim tim ni prihoda za ovu opštinu, a budući da je u Rožajama privreda nedovoljno razvijena, ono faktički živi od tranzita. Građani smatraju da je granični prelaz Dračenovac obesmišljen, jer nema uobičajenog prelaska iz Srbije i Makedonije, već je saobraćaj umnogome preusmjeren na granični prelaz Dobrakovo koji pripada bjelopoljskoj opštini.

Time je Rožajama oduzeta i svaka šansa da ostvare benefite od turizma ove sezone. Predugo trajanje rekonstrukcije, dodaju, utiče i na svakodnevni život građana Rožaja, pa kako kažu, djeca iz sela u pograničnoj oblasti nijesu uvijek u mogućnosti da idu u školu, a veliki broj njih iznajmljuje stanove u gradu, za šta roditelji izdvajaju značajna sredstva.

Iz Uprave za saobraćaj u odgovorima za portal Standard navode da su radovi na rekonstrukciji magistralnog puta M-5 Rožaje – Špiljani, dužine 20 kilometara, počeli 29. jula 2020. godine i da je ugovoreni rok radova dvije godine, ali da će ovaj rok izvjesno biti produžen.

Izvođač radova je austrijska kompanija Strabag AG. Projekat finansira Vlada Crne Gore preko Uprave za saobraćaj iz sredstava obezbjeđenih iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Ugovorena vrijednost radova iznosi 19.185.064,72 eura.

Može doći do novog produžetka roka, zavisi od vlade

”Ugovoreni rok radova je dvije godine, a ovaj rok će izvjesno biti produžen. Razlozi za produžetak roka su: otežano odvijanje radova na samom početku usled pandemije COVID 19, problemi vezani za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, kao i otežana nabavka materijala zbog krize izazvane ratom u Ukrajini. Planirano je da radovi budu završeni krajem novembra 2022. godine, ali može doći do novog produžetka što će zavisiti od odluke Vlade Crne Gore da li će, i u kojem obimu, u periodu ljetnje turističke sezone biti izvođeni radovi na ovom projektu”, navode iz Uprave.

Oni kažu da su termini za obustavu saobraćaja usaglašeni sa školama upravo iz razloga nesmetanog odvijanja nastave, te da su obustave saobraćaja neophodne jer rekonstrukcija obuhvata stabilizaciju postojećih kosina i sanaciju tunela.

Portal Standard pitao je iz kog razloga je rožajska opština ostavljena tako dugo bez najvažnijeg magistranlog puta i ko je krivac za to.

Međutim, odgovarajući ironično na pitanje koje im nije postavljeno iz Uprave za saobraćaj Standardu kažu da, ”razloge i krivce za rekonstrukciju ne samo ovog nego svih puteva na kojima se izvode radovi, treba tražiti u stanju crnogorske putne mreže koja u najvećem dijelu ne ispunjava kriterijume koje propisuje EU, a koje Crna Gora kao kandidat za članstvo mora ispuniti”.

Totalne obustave saobraćaja na ovoj dionici su u terminima:

od 08:00 do 11:00 časova.
od 13:30 do 16:30 časova i
od 20:00 do 24:00 časova.

(Standard)

 


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.