Uskoro analiza životne sredine na deponiji Golo brdo

0
171

Grad Novi Pazar putem javne nabavke planira da angažuje Laboratoriju koja će uraditi uzorkovanje i hemijsku analizu parametara podzemnih i površinskih voda, zemljišta i deponijskog gasa na deponiji ”Golo brdo”, saznaje portal Free media.

Analiza parametara životne sredine biće urađena za izradu tehničke dokumentacije Sanacije i remedijacije postojeće nesanitarne deponije komunalnog otpada „Golo brdo“, koja je udaljena 24 kilometra od Novog Pazara.

Na portalu javnih nabavki se navodi da uzorkovanje površinskih voda treba izvršititi uzvodno i nizvodno od tela deponije, a da hemijska analiza treba da bude izvršena prema Uredbi o programu sistemskog praćenja kvaliteta zemljišta, indikatorima za ocenu rizika od degradacije zemljišta i metodologiji za izradu remedijacionih programa.

Laoratorija će uzorkovati i zdravo zemljište u okolini deponije, kako bi se uporedili rezultati, a od nje se očekuje i da uskladi laboratorijska uzorkovanja sa kopanjem istražnih bušotina.

Nakon izrade svih parametara, Laboratorija treba da izvrši analizu rezultata i da prikaže ocenu kvaliteta pomenutih parametara izradom izveštaja, nakon koje korisnik daje predloge mera zaštite životne sredine, u skladu sa datom ocenom.

Rok za podnošenje ponuda je 8. decembar do 12 časova.

Free media je ranije pisao o dugogodišnjem problemu odvoženja smeća na deponiju “Golo brdo”, koja se nalazi na 1.000 metara nadmorske visine, jer se u Novom Pazaru na godišnjem nivou stvaraju i trajno odlažu velike količine otpada.

Podsećamo da su letos zvanično otklonjeni poslednji preduslovi ka zajedničkom rešavanjem problema upravljanja otpadom u Novom Pazaru, Tutinu i Raški, te da se ušlo u zvaničnu proceduru formiranja Regionalnog centra za upravljanje otpadom.

Naš portal nezvanično saznaje da, ukoliko ceo proces bude tekao bez većih problema, početak rada ovog centra trebao bi da bude 2024. godine.

(Free media)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.