Uklanjaju osam divljih deponija u Novoj Varoši

0
171

Nova Varoš – Opština Nova Varoš i Ministarstvo zaštite životne sredine potpisali su ugovor o početku realizacije projekta prevencije nelegalnog odlaganja otpada, odnosno čišćenja divljih deponija na teritoriji opštine Nova Varoš. Ukupna vrednost projekta je  2.061.080,00 dinara, od čega je učešće Ministarstva 1.600.000,00 dinara (78%), dok će preostali deo biti obezbeđen iz Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine Opštine Nova Varoš.

Osim za čišćenje i uređenje divljih deponija, oko 500.000,00 dinara biće usmereno i na nabavku metalnih kontejnera zapremine od 1, 5-7 m3.

– Projektom će biti obuhvaćeno 8 divljih deponija na sledećim lokacijama: „Petlovac“,  „Poligon“, „Suljina česma“, „Markovića česma“, „Кomarani-usek“, „Akmačići – centar“,  „Кokin Brod“ i „AMSS“. Sa postojećim „divljim“ deponijama životna sredina je veoma ugrožena, naročito imajući u vidu da je teritorija opštine Nova Varoš  jedna od najšumovitijih opština ( oko 42% stepen pošumljenosti), sa SRP Uvac i Parkom prirode Zlatibor, vazdušnom banjom Zlatar … Nova Varoš ne sme i ne može dopustiti da životna sredina bude u riziku od zagađenja. Deponije nastaju na lokacijama koje su „usputne“, uvek lako dostupne za akumulaciju i istovar komunalnog i  vrlo često nekomunalnog i kabastog otpada – navode iz Opštinske uprave.

Formirane „divlje“ deponije ugrožavaju najpre, kvalitet života lokalnog stanovništva, a potom i kvalitet vode u slivu Uvca, kvalitet zemljišta ali i sveukupni biodiverzitet na ovom području. Projekat ima direktan pozitivan uticaj na zaštitu i unapređenje životne sredine, jer sprečava dalju degradaciju zemljišta i voda.

– Кomunalno preduzeće JP „3.septembar“ će u narednih mesec dana očistizi i urediti sve lokacije pod nadzorom opštinske komunalne inspekcije. Čišćenjem i uređenjem navedenih lokacija i uklaljanjem „divljih“ deponija započeće se dugoročni proces na sprečavanju nastanka istih. U Budžetskom fondu za zaštitu životne sredine, opština Nova Varoš svake godine izdvaja i realizuje sredstva iz oblasti upravljanja otpadom i uklanjanja divljih deponija. Najveći deo sredstava se odnosi na organizovano odvoženje otpada iz seoskih mesnih zajednica – ističu iz Opštinske uprave.

Proces upravljanja otpadom je kontinuitani proces koji se mora razvijati i napredovati u skladu sa postulatima zaštite životne sredine i u skladu sa planovima upravljanja otpadom. U skladu sa svim do sada realizovanim projektima, buduće aktivnosti na razvoju regionalne sanitarne deponije, transfer stanice „Banjica“ i primarne selekcije otpada u domaćinstvima iziskuje dodatno angažovanje svih aktera u lokalnoj zajednici.

PP Media


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.