U Podgorici održana svečana akademija povodom Dana Bošnjaka

0
380

U organizaciji Kancelarije za koordinaciju bošnjačkih vijeća i organizacija iz regiona, u Podgorici je večeras održana svečana akademija, povodom 28. septembra, međunarodnog Dana Bošnjaka, javlja Anadolija.

Delegaciju BNV su predstavljali predsjednica dr. Misala Pramenković, predsjednik Izvršnog odbora dr. Fuad Baćićanin, sekretar Samer Jusović i šef Kabineta predsjednice Semir Madžgalj.

U ime Ureda za koordinaciju bošnjačkih vijeća, prisutnima se obratila predsjedavajuća dr. Misala Pramenković.

“Bošnjaci su te 1993. godine u Sarajevu pokazali hrabrost i odlučnost, ali su također pokazali da se koncenzus o vitalnim nacionalnim pitanjima mora imati čak i u uvijetima koji nekada nisu zadovoljavajući, uvjetima u kakvima je bilo tada okupirano Sarajevo, a zemlja Bosna i Hercegovina ratom zahvaćena.

Pune tri decenije su prošle, a izazovi u pogledu očuvanja, njegovanja i afirmacije bosanskoga jezika i našeg nacionalnog identiteta su i dalje prisutni, i oni verovatno nikada prestati neće, oni su kroz vrijeme samo mijenjali oblike i formu, od onih grubih, vidljivih, beskompromisnih, do onih malo upakovanih, odnosno primamljivih.

Bošnjaci su autohton, evropski narod, narod koji pripada velikoj porodici evropskih naroda, ta porodica kao bogatstvo različitosti je nezamisliva bez Bošnjaka.

Bošnjaci su narod koji se nema čega stidjeti iz svoje prošlosti, iz svoje hostorije i svijetle tradicije, ali isto tako Bošnjaci nemaju pravo, nakon svega što smo proživjeli, na bilo koju vrstu nesigurnosti, zbunjenosti i neodgovornosti u pogledu toga ko smo, šta smo i kojim jezikom govorimo.

Bošnjaci danas, u našoj matici Bosni i Hercegovini, u Sandžaku, Srbiji, svim zemljama u regionu, na Balkanu, i na koncu, diljem svijeta pokazuju da su opredijeljeni za mir, stabilnost i za opći prosperitet, naposljetku, nužno je da svi narodi na Balkanu se okrenu međusobnoj saradnji, radu, boljitku, sveopćem prosperitetu, da nama i našim mladim generacijama kreiramo društvo koje neće biti poprište sukoba, već će se razlika i raznolikost smatrati bogatstvom, a ne negiranjem, negacijom drugog i drugačijeg.

U to ime, i u ime Ureda za koordinaciju bošnjačkih vijeća, želim se najprije zahvaliti našim domaćinima, Bošnjačkom vijeću u Crnoj Gori, na ovako lijepom skupu, na ovoj impozantnoj organizaciji i prilici da se susretnemo i svoja iskustva i promišljanja razmijenimo.”

Predsjednica dr. Misala Pramenković je čestitala Dan Bošnjaka:

“Želim svim Bošnjakinjama i Bošnjacima diljem svijeta čestitati 28. septembar – Dan Bošnjaka, neka nam je mubarek, hairli, sretan, berićetan i da svaki naredni, ako Bog da, dočekujemo u još boljem ambijentu.”

(BNV)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.