29. Juni 2010

Pljevlja – Pred Višim sudom u Bijelom Polju danas počinje suđenje sedmorici Pljevljaka optuženih za zločin protiv čovječnosti u Bukovici kod Pljevalja tokom devedesetih godina. Za zločine u bukovičkom kraju optuženo je sedam bivših pripadnika Vojske Jugoslavije i Ministarstva unutrašnjih poslova, odnosno Centra bezbjednosti Pljevlja.

Optužnica je podignuta protiv Radmila i Radiše Đukovića, Slobodana Cvetkovića, Đorđija Gogića, Milorada Brkovića, pripadnika rezervnog vojnog sastava i Slaviše Svrkote i Radomana Šubarića, pripadnika rezervnog sastava policije. Oni bi danas trebalo da iznesu odbranu.

Okrivljeni se terete da su u vrijeme međunarodnog oružanog sukoba u BiH kršili pravila međunarodnog prava 1992. i 1993. godine na području Bukovice, kod Pljevalja.

Prema optužnici, oni su u okviru šireg i sistematskog napada protiv civilnog stanovništva bošnjačko-muslimanske nacionalnosti nehumano postupali prema građanima muslimanske nacionalnosti zlostavljajući ih, prouzrokujući im teške patnje, ugrožavajući im zdravlje i tjelesni integritet.

– Pritom su, primjenjujući mjere zastrašivanja stvarali psihozu za prinudno iseljavanje muslimanskog stanovništva iz sela sa područja Bukovice, do čega je i došlo – navodi se u optužnici Tužilaštva.

Viši sud u Bijelom Polju uvažio je prijedlog Tužilaštva i nakon podizanja optužnice, odredio pritvor okrivljenima na osnovu člana 148 stav 1 tačka 4 Zakona o krivičnom postupku.

Svi okrivljeni odazvali su se pozivu suda i nalaze se u pritvoru. Tokom salsušanja negirali su krivicu za zločine koji im se stavljaju na teret.

Okrivljene u postupku zastupa advokat Miodrag Golubović.

On je ranije saopštio da je iznenađen podizanjem optužnice, posebno prijedlogom za određivanje pritvora.

Istraga protiv sedam pripadnika rezervnog sastava vojske i policije osumnjičenih za zločin u Bukovici završena je u Višem sudu u Bijelom Polju u aprilu nakon gotovo dvije i po godine. Vrhovno državno tužilaštvo optužnicu je podiglo 21. aprila.

Prema podacima Udruženja protjeranih iz Bukovice, na tom području je od 1992. do 1995. godine ubijeno šest i oteto 11 građana, oko 70 zlostavljano, zapaljeno je osam kuća i džamija, a protjerano ukupno 90 porodica sa 270 članova.

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles