Škrijelj (SDA Sandžaka): Ne birati organe na osnovu pokradenih izbora, raspisati nove

0
468

Predsednik ogranka Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka za Novi Pazar Ahmedin Škrijelj ocijenio je danas da je skupštinska većina u ovom gradu “zasnovana na neregularnostima i krađi glasova” i da nema legitimitet i legalitet da bira bilo koga i upravlja gradom.

On je na konferenciji za novinare ponovio da su protekli izbori bili nepošteni i pokradeni te da se na osnovu njih ne može konstituisati niti jedan organ Novog Pazara.

Skupština Novog Pazara konstituisana je u ponedeljak, a većinu su formirali Sandžačka demokratska partija i koalicija Srpske napredne stranke, Socijalističke partije Srbije i Srpske radikalne stranke.

Novoizabrani predsjednik lokalnog parlamenta Samir Lekić prvu sjednicu Skupštine sazvao je za 13. februar, kada bi trebalo da se biraju gradonačelnik, njegov zamjenik i članovi Gradskog vijeća.

“Svi mandati Sandžačke demokratske partije su sporni. Pokušaj sazivanja i održavanja sjednice nije rješenje. Ova samozvana skupštinska većina, koja je zasnovana na neregularnostima i krađi glasova, nema legitimitet i legalitet da, glasovima koje su oteli od građana, bira bilo koga i upravlja gradom”, rekao je Škrijelj.

On je, kao prelazno riješenje, pozvao sve ostale izborne liste da podijele odgovornost i zajedno formiraju vlast sa 20 odsto učešća u upravljanju gradom, dok Ustavni sud, kako je istakao, ne poništi izbore na svim nivoima.

Škrijelj je poručio da je Rezolucijom Evropskog parlamenta potvrđeno ono što su iz SDA Sandžaka govorili od samog početka, da izbori nisu bili pošteni i demokratski, te da su bili pokradeni.

“Jedan od najbrutalnijih primera izborne krađe desio se u Novom Pazaru. Sada je na Ustavnom sudu da ne ostane gluv i nem na sve ovo što se dešava i dokaze koji su priloženi. Jedino normalno rješenje je da se izbori na svim nivoima ponište i da se održe novi, u potpuno drugim uslovima, sa sređenim biračkim spiskom i jasnom i striktnom kontrolom poštovanja izbornih pravila”, kazao je Škrijelj.

On je podsetio da je SDA Sandžaka pokrenula postupke pred nadležnim pravosudnim organima za poništenje izbora i utvrđivanje krivične odgovornosti predsednika Gradske izborne komisije Novog Pazara Radoslava Milića “zbog neregularnosti tokom izbornog procesa”.

Izvor: Radiostoplus


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.