Škrijelj: Muftija Dudić ima pravo da se kandiduje na izborima 9. decembra

0
480

Za 9. decembar zakazani su redovni izbori za predsjednika Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, nakon petogodišnjeg mandata muftije dr. Mevluda ef. Dudića.

Muftija Dudić ima pravo da se kandiduje. Prema Ustavu Islamske zajednice najduži mandat predsjednika Mešihata može biti 15 godina. Prepotstavljam da će se muftija Dudić kandidovati u trećem mandatu ali vjerovatno da će biti još kandidata. Uslov je da imamo najmanje dva kandidata za ovu najvišu funkciju u Islamskoj zajednici. Na Islamsku zajednicu ne može da ima presudnog utjecaja niko izvan nje. O njenoj sudbini odlučivat će vjernici i službenici Islamske zajednice. Možemo da sarađujemo kao što smo otvoreni za sve druge bilo diplomatske, državne, lokalne, političke institucije, faktore, predstavnike ali Islamska zajednica naša je poznata regionu, Evropi, svijetu, kao jedna slobodna, autonomna, dostojanstvena kojoj je temelje udario rahmetli muftija a dr. Dudić držao, briljantno vodio svih deset godina, kaže Samir Škrijelj gen. sekretar Mešihata IZ u Srbiji

 Iduće godine predviđeni su sveopšti izbori  u Islamskoj zajednici koji se provode svake četiri godine od džemata do Sabora.

(SANA)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.