Sebija Izetbegović: Otkako sam jutros došla stalno čujem sirenu hitne pomoći

0
6

Sebija Izetbegović

Kliničke slike su u ovom trećem talasu mnogo teže nego je to bilo u prethodna dva, izjavila je za N1 generalna direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, prof. dr. Sebija Izetbegović.

– Kolege sa dijagnostike, predvođeni prof. dr. Amelom Dedejić rade na sekvenciranju i jesu izdvojili i Češki soj. O tome je javnost obaviještena. Ipak je više takozvani UK ili britanski soj prisutan. Klinička slika se razvija ranije i biva teža nego što je bilo u ranija dva talasa – dodaje Izetbegović.

Dodatne količine kisika

Na pitanje o dostatnosti kisika kao i tome šta će značiti novi silos tokom vikenda obezbijeđen i postavljen u Kliničkom centru, prof.dr. Izetbegović odgovara da silosi koje već imaju mogu obezbijediti dovoljnu količinu kiseonika, ali ako budu trošili oko 20 tona za 24 sata, kako su upozoreni nedavno, onda će obezbijediti dodatne količine. KCUS još radi redovno sve usluge sekundarnog i tercijarnog nivoa.

– Imamo stalno oko 500 do 520 teških bolesnika sa razvijenom slikom obostrane upale pluća i svima je neophodan kiseonik kao dio obavezne terapije. Količina protoka kiseonika u minuti za svakog pacijenta je individualna i određuje se u ovisnosti o stanju. Osim Covid 19 bolesnika i u operacionim salama te intenzivnim njegama za nekovid bolesnike troši se kiseonik. U ovisnosti od stanja ovisi i količina kiseonika koju pacijent potrebuje. High flow može biti i do 60 litara u minuti. Novim, dodatnim silosom, imaćemo i dodatnih 20 tona kiseonika. Odranije radimo na pojačanju kisikane u Podhrastovima, tako da će i to biti brzo gotovo – objasnila je za generalna direktorica KCUS-a.

– Ranije sam već rekla šta mislim o selektivnim mjerama, a brojke novozaraženih to potvrđuju. Te mjere nisu dobre. Brojke novozaraženih potvrđuju da selektivna primijena mjera nije dobro rješenje. Krizni štab Kantona Sarajevo je morao na vrijeme predvidjeti ovakav razvoj situacije. Morali su preduzeti preventivne mjere da ne dođe do razbuktavanja zaraze na ovakav način. Bilo je previše opuštanja, velikih okupljanja i proslava, gužvi na skijalištima, gužvi u gradskom saobraćaju, djeca su počela ići u škole i to je trebalo prepoznati kao opasnost na vrijeme. Kad se već sve desilo, onda bi barem sada trebalo prave i efikasne mjere da poduzmu. Sve bazirano na struci i nauci, bez politiziranja i populističkih izjava u javnosti. Ako radite na osnovu struke i nauke onda imate osnovu da takve mjere propišete, organizirate mehanizme da mjere provedete, ali i kontrolirate provođenje i poštivanje istih”.

Tačan broj bolesnih, prof. dr. Izetbegović, nije mogla reći, jer je situacija izuzetno dinamična, stalno pristižu bolesnici, neki bivaju premješteni na druge klinike i odjele, neki nažalost i umru.

Posebni respiratorni centar

– Otkako sam jutros došla stalno čujem sirenu hitne pomoći. Tako je već danima. To govori sve. Stalno je oko 500 do 520 pacijenata. Imamo i devet bolesnika iz Goražda i jednu pacijenticu iz Zenice u Posebnom respiratornom centru. Trenutno je 45 pacijenata na respiratoru, 32 neinvazivno, 13 invazivno. I naši uposlenici se razbolijevaju, danas nešto malo manje od 500 uposlenika na bolovanju. Pritisak na KCUS je ogroman, ali nastavljamo da radimo. Činit ćemo sve što možemo da olakšamo i pomognemo svim bolesnicima. Ako bi svi građani bili makar malo disciplinovaniji u provođenju epidemioloških mjera zaista bi puno pomogli da ne doživimo slom zbog naglog, a velikog priliva teško bolesnih – zaključuje za N1 prof. dr. Izetbegović.

Izvor: avaz.ba

The post Sebija Izetbegović: Otkako sam jutros došla stalno čujem sirenu hitne pomoći appeared first on Bosna PRESS.

Pogledajte vijest na izvornom sajtu:
Sebija Izetbegović: Otkako sam jutros došla stalno čujem sirenu hitne pomoći


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.