31. Juli 2019

Stranka demokratske akcije Sandžak obilježila je danas 29. godišnicu osnivanja i rada uz vidno odsustvo značajnijih gostiju iz Stranke demokratske akcije BiH, što se može protumačiti lošim odnosima koji u posljednje vrijeme vladaju između dvije stranke.

Očito da nakon zaokreta politike Ugljaninove stranke prema Kosovu i Albancima i nakon posljednjih dešavanja u SDA Sandžaka i BNV i “odstrijela” bošnjačkih kadrova od strane proalbanske struje, Bakir Izetbegović i rukovodstvo SDA BiH nisu posebno zainteresovani za uspostavljanje neke dublje relacije sa Ugljaninom.

Kako prenosi Anadolija, na skupštini SDA Sandžaka održanoj u Hotelu “Vrbak” za usvajanje Platforme za rješavanje statusa Bošnjaka i regije Sandžak i Osnovnih elemenata bošnjačke nacionalne politike za koje postoji najviša moguća saglasnost bošnjačkog naroda dokumente glasalo je 800 delegata iz šest opština srbijanskog dijela Sandžaka.

Prije glasanja u preambuli akata SDA Sandžaka se podsjeća da je političko organizovanje bošnjačkog naroda u Sandžaku počelo osnivanjem te partije kao narodnog pokreta i da je utemeljeno na imperativu rješevanja statusa Sandžaka i statusa bošnjačkog naroda. 

Lider SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin je u svom obraćanju istakao da je Sandžak prostor koji za vrijeme sukoba u bivšoj Jugoslaviji nije imao međunacionalnih sukoba. On je ukazao da stranka na čijem je čelu “nije stranka već sandžaki narodni pokret i ideja” koja je kroz sve institucije sistema, slijedeći politiku mira, tolerancije, razumjevanja pokušavala da riješi status Sandžaka. 

“To nam je veliki uspjeh, preduslov na ostvarivanju specijalnog statusa za Sandžak. Čitajući ovaj dokument svako će da zaključi da građani Sandžaka evropski misle, žive i rade. SDA Sandžaka kao legitimni predstavnik tih građana zna šta hoće i zna kako to da ostvari”, rekao je Ugljanin podsjetivši da je na zajedničko zalaganje i zahtjev SDA Sandžaka usvojena Rezolucija 855 u Vijeću sigurnosti UN-a kojom je uspostavljena stalna misija OSCE-a za Sandžak, Kosovo i Vojvodinu. 

Shaip Kamberi, Nexhmedin Spahiu i Ali Daci na skupštini SDA Sandžaka

Prema riješima Ugljanina, u specijalnom statusu za Sandžak Albanci, Bošnjaci, Crnogorci i Srbi ne ništa izgubili, imali bi status konstitutivnih naroda i kao takav Sandžak bi bio nukleus stabilnosti u regionu.

“U Sandžaku Srbije i Crna Gora imaju teritorijalne sporove, vladaju na dijelu teritorije koje nisu njhove. Mi saučestvujemo u tome u ime mira”, naveo je on podsjetivši na stav zvaničnika zemlja članica EU da nijedna zemlja s teritorijalnim sporom ne može postati članica. 

Nakon uvođena pluralizma, uz prisustvo od preko 40.000 građana osnivačkoj skupštini, na Gradskom stadionu u Novom Pazaru, 29. jula 1990. godine, osnovana je Stranka demokratske akcije (SDA) Sanžaka, tada kao dio SDA za bivšu Jugoslaviju s centralom u Sarajevu.

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles