Samir Tandir: Krajnje je vrijeme da sandžačke opštine dobiju jednu veliku stranu investiciju

1
2168

Obraćanje u Parlamentu Republike Srbije imao je šef poslaničke grupe SPP-USS Samir Tandir. Komentirajući raspravu o izmjenama i dopunama zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, Tandir je istakao da se vodi odgovorna socijalna politika, posebno prema najranjivijim grupama, među kojima se ističu penzioneri.

“SPP i naš poslanički klub, dakle mi kao najjača bošnjačka stranka, u danu za glasanje glasaćemo za usvajanje ovakvog zakona. Jedan od razloga zašto podržavamo Vladu Srbije jeste socijalno-odgovorna politika. Ovaj zakon i ove izmjene i dopune zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju o kojima danas raspravljamo i o kojima ćemo danas glasati su neophodne. Sve ovo o čemu danas diskutujemo bilo bi suvišno da nemamo nešto što se zove fiskalna konsolidacija, pun budžet iz kojeg možemo ne samo da isplaćujemo plate i penzije, već i da u proteklim godinama imamo i povećanje plata i penzija, vodi se odgovorna socijalna politika pogotovo prema našim penzionerima, pa smo imali jednokratne pomoći kako prema penzionerima, to su grupa naših roditelja, najugroženija grupa naših građanki i građana, ali smo imali i pakete pomoći, posebno u ovom vremenu pandemije, kada smo svi bili posebno ugroženi prema svim građankama i građanima. Živimo u zemlji koja ima uređene javne finansije i to ne govorim samo ja i kolege ovdje u parlamentu, već je to dokaz i to govore međunarodne monetarne institucije. Ono što hoću da istaknem jeste da smo mi imali u decenijama iza nas privastizaciju, u većini slučajeva to je bila pljačkaška privatizacija, gdje su radnici ostajali na ulici, gdje njihova prava nisu ispoštovana. Većina nas i ovdje dolazi iz takvih porodica ili poznaje nekog ko je žrtva te privatizacije i ono što je obaveza nas poslanika ovdje u skupštini je da, po mogućnosti, da zaštitimo te ljdue i da napravimo zakonodavnu notu da se tako nešto nikada više ne ponovi. Ono što želim da istaknem jeste da ja dolazim iz Sandžaka, iz dijela Srbije gdje se ta propala privatizacija itekako osjetila i da imamo veliki broj bivših giganata koji su propali, kao što je tekstilni kombinat “Ljubiša Miodragović”, “Iris”, “Vojin Popović”, “Ukras” u Novom Pazaru i hoću da istaknem da je sada krajnje vrijeme da sandžačke opštine, i o tome vrlo često mi govorimo, ali ono što je posebno važno – govori i predsjednik države i predsjednica Vlade, dobiju jednu veliku stranu investiciju, posebno Novi Pazar i posebno Prijepolje. Da može da se radi i razvija i bez autoputa – dokaz je Priboj gdje imamo FAP koji je pokrenut i gdje imamo i slobodnu zonu koja je tu u, nekada dolinu gladi, napravila jednu uspješnu lokalnu priču. U danu za glasanje podržaćemo ove izmjene i dopune zakona. Hvala vam”, kazao je Samir Tandir.

SANA

 


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

  1. uhuuuuu__________dosadno___________________sa tim stranim investicijama___bar se sa strane to bolje vidi__________postacete stranci svi________balkanci_______

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.