Sadik Ahmetović novi direktor Doma za djecu bez roditeljskog staranja u Tuzli

0
81
“Ovdje ima mnogo infrastrukturnih stvari koje trebamo riješiti, jer ugrožavaju zdravlje djece, posebno kada se radi o kupatilima. Već sam razgovarao s nadležnima o ovoj temi i moram priznati da postoji razumijevanje da se ovaj problem riješi”, kaže Ahmetović.

Dom za djecu bez roditeljskog staranja u Tuzli je velikim dijelom oslonjen na donacije, a prema Ahmetovićevom mišljenju, to nije realno.

“Sada nam predstoji proljetno krečenje i to ne smije biti stvar donacija, niti smije biti dilema hoćemo li uspjeti. Najvažnije je da djeci osiguramo prijatan, zdrav i siguran boravak ovdje gdje žive. Stalo nam je i da imaju kvalitetno obrazovanje. Moja vizija je da se domovi otvore te da djeca budu, prema uzoru na Evropsku uniju, izmještena u porodice. Želimo da naša djeca budu integrisana u društvo. Ne želimo da budu ‘domci’, ne želimo da budu stigmatizirani. Želimo da budu prisutni u društvu, u gradu i da se skine stigma s njih”, rekao je Ahmetović.

Istaknuo je da bez institucija Dom za djecu bez roditeljskog staranja u Tuzli ne može funkcionirati.

“Djeca i Dom za djecu bez roditeljskog staranja ne mogu funkcionirati bez institucija. Svako dijete ima svoju šansu. Svako dijete koje ovdje odrasta želi pokazati da je jednako djetetu koje odrasta u porodici. I zašto novac iz budžeta ne uložiti tamo gdje je moralno, gdje je obaveza, gdje je društveno potrebno”, kaže Ahmetović.

U narednih nekoliko dana, najavio je, održat će sastanke s predstavnicima Vlade Tuzlanskog kantona te s predstavnicima federalnih institucija.

“Vjerujem da će prihvatiti ono što tražimo, a to je prije svega sigurnost za djecu, jer nama dolaze djeca od pet ili sedam dana starosti. Mi moramo predočiti institucijama da tu djecu trebamo provesti kroz život, da to budu ljudi koji imaju zdrave navike kroz život”, rekao je Sadik Ahmetović.

Kaže da je u razgovoru za funkciju direktora rekao da će insistirati na izmjenama zakona za djecu koja nakon 18. godine ostaju bez obiteljskog doma.

“Djeca koja žele studirati nemaju mogućnost boraviti ovdje. To je jedna od stvari koje ćemo postaviti, ali i insistirati na transformisanju doma, da djeca koja žele studirati borave ovdje. Želim i da u okviru doma otvorimo obdanište za djecu čiji roditelji nemaju finansijskih mogućnosti da ga plaćaju”, rekao je.

Kaže da će posebnu pažnju posvetiti djeci koja prosjače, a takvih je sve više.

Trenutno je u Domu za djecu bez roditeljskog staranja u Tuzli smješteno 52 djece, a oko stotinu ih godišnje prođe kroz ovu ustanovu.

Izvor: klix.ba

The post Sadik Ahmetović novi direktor Doma za djecu bez roditeljskog staranja u Tuzli appeared first on Bosna PRESS.

Pogledajte vijest na izvornom sajtu:
Sadik Ahmetović novi direktor Doma za djecu bez roditeljskog staranja u Tuzli


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.