Rukovodstvo BNV-a u Priboju – Zahtjeva se rješavanje problema Bošnjaka

0
233
Danas, 14. 06. 2023. godine članovi Predsjedničkog savjeta i Izvršnog odbora Bošnjačkog nacionalnog vijeća održali su zajedničku sjednicu u prostorijama Doma kulture u Priboju.
Nakon sjednice, predsjednica BNV dr. Pramenković je održala konferenciju za medije i obavijestila javnost da su Predsjednički savjet i Izvršni odbor Vijeća donijeli sljedeće zaključke:
I
Bošnjačko nacionalno vijeće izražava zabrinutost za sigurnost Bošnjaka na prostoru Sandžaka i cijele Srbije, a naročito u opštini Priboj, zbog ubistva Ervina Ćelahmetovića od strane pripadnika Specijalnih snaga policije Republike Srbije.
II
Bošnjačko nacionalno vijeće posebno naglašava neophodnost da se pokrene postupak protiv policajaca iz Priboja, odgovornih za upućivanje prijetnji Bošnjacima, pjevanjem genocidnih pjesama januara 2022. godine i da se adekvatno kazne.
III
Bosnjačko nacionalno vijeće osuđuje odbacivanje krivične prijave od strane Višeg javnog tužilaštva u Užicu za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, pjevanjem pjesme „Božić je, pucaj u džamije“ i zahtijeva reviziju krivične prijave.  
IV
Bošnjačko nacionalno vijeće traži od državnih organa Republike Srbije da rasvijetle i procesuiraju ratne i druge zločine počinjene nad Bošnjacima Sandžaka, te da članovima porodica žrtava otetih u Sjeverinu dodijeli status civilnih žrtava rata.  
V
Bošnjačko nacionalno vijeće traži od Vlade Republike Srbije da osigura nastavak realizacije projekta „Program povratka i održivog opstanka prognanih i interno raseljenih Bošnjaka opštine Priboj“.  
VI
Bošnjačko nacionalno vijeće zahtijeva da se, bez odlaganja, usaglasi nacionalna struktura zaposlenih u sudstvu, tužilaštvu, policiji i drugim državnim organima i službama sa javnim ovlaštenjem sa nacionalnom strukturom stanovništva u sandžačkim opštinama.  
VII
Bošnjačko nacionalno vijeće očekuje od lokalne samouprave u Priboju ubrzano uvođenje bosanskog jezika i latiničnog pisma u službenu upotrebu u opštini Priboj, kao i punu podršku za uvođenje obrazovanja na bosanskom jeziku u školama. 
VIII
Bosnjačko nacionalno vijeće traži od Vlade Republike Srbije ubrzano izdavanje dozvole za izgradnju džamije u Novom Priboju, kao izraz zadovoljenja vjerskih potreba muslimana tog dijela grada.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.