Rovčanin – Novac za toplifikaciju spreman, čeka se lokalna uprava

0
29

Izvršni direktor Elektroprivrede Crne Gore Nikola Rovčanin kazao je za RTV Pljevlja da će kompanija na čijem je čelu odmah uplatiti izvođaču radova 2,5 miliona eura kada lokalna uprava obavi sve neophodne poslove vezane za toplifikaciju. On je u emisji EKO ZONA, istakao da će ekološkom rekonstrukcijom Termoelektrane Pljevlja, najsjeverniji grad u državi dobti, jedan uređen objekat koji, kada je u pitanju zaštita životne sredine, neće biti u zagađivač po međunarodnim ekološkim standardima.

–Ovdje će se ući u zonu komfora kada je u pitanju vazduh. Znate da je 2009. godine, na dimnjaku Termoelektrane Pljevlja urađano elektrofiltersko postrojenje. To je takođe bila jedna značajna investicija, ali ta investicija nije bila dovoljna. Sada je neophodno uraditi osam faza u okviru ekološke rekonstrukcije. Pored toga što će Pljevlja dobiti postrojenje koje će odgovoriti međunarodnim standardima kada je u pitanju emisija zagađenosti, biće u međuvremenu završen Maljevac kao jedna lijepa zelena površina, jedna nova pluća grada. Takođe grad će dobiti izvor za toplifikaciju, kazao je Rovčanin i istakao da je sada važna aktivnost lokalne samouprave.

–Potreban je projekat, tenderi i izvođač kako bi se počelo sa radovima. EPCG je, kako sam ja vidio  predvidjela, da izdvoji 2,5 miliona eura za toplifikaciju, da se od izvora toplotne energije dovede toplovod do grada. Dakle 2,5 miliona planirano je da se izdvoji za tu glavnu žilu do grada, a onda bi nakon toga bilo dalje račvanje. Možda je jedan dio infrastrukture urađen u centru grada, tako da mi, od lokalne uprave, tražimo projekat, mi tražimo izvođača.

Prvi čovjek najveće kompanije u državi kazao je da je do prije pola godine kritikovao EPCG zbog čega nije uplatila lokalnoj upravi ta sredstva. Krtikovao je i lokalnu vlast zbog čega nije tražila da se uplate ta sredstva.

–Suština je mi ćemo ta srestva dati, ali daćemo ih izvođaču i daćemo ih kada postane izvjesno da je lokalne samouprava uradila svoju stranu priče. Kada kažu, našli smo, toliko košta, izvolite. Dakle ovdje je potrebna aktivnost lokalne samouprave, kakao bi paralelno krenuli sa projektom toplifikacije. Novac za ovu glavnu liniju, koja je značajna je spreman, kazao je Rovčanin i objasnio da je predhodno rukovostvo EPCG napravilo dinamiku uplata po godinama. Pa je recimo 2021. godine bilo previđeno 500.000 eura, naredne još toliko…

–Imajući u vidu značaj projekta i dinamiku radova ta odluka mora da se promjeni. Ukoliko lokalna samouprava uradi svoj dio posla odmah, odmah će i dobiti taj novac. Za nas to nije nikakav problem. Dakle očekujemo ubrzanje na tom planu, zaključio je izvršni direktor EPCG priču kada je u pitanju obaveza ove kompanije prema toplifikaciji Pljevalja.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.