Profesori i zaposleni digli glas: Stanje na DUNP dramatično loše

0
1318

Granski sindikat prosvetnih radnika “Nezavisnost” Državnog univerziteta u Novom Pazaru ocenio je danas da je stanje na toj visokoškolskoj ustanovi poslednjih par godina, a naročito otkako je za rektorku izabrana Zana Dolićanin, “dramatično loše”.

Sindikat je u saopštenju za javnost istakao da takvo stanje karakteriše donošenje niza nezakonitih mera, akata i propisa čiji je cilj “omogućavanje neograničene vladavine rektorke i uskog kruga ljudi, kojima je okružena”, a koji se “protivzakonito imenuju i postavljaju na najvažnije funkcije na Univerzitetu”.

“Zbog toga i inače loša kadrovska politika na Univerzitetu, dolaskom nove rektorke, kulminira. Usled ovakvog stanja, veliki broj kvalitetnih nastavnika napušta Univerzitet, jedan deo najavljuje odlazak, dok se istovremeno opstruira prijem novih nastavnika, koji su nekim departmanima preko potrebni da bi dobili akreditaciju”, stoji u saopštenju Sindikata.

Predstavnici Sindikata smatraju i da se vrši “otvorena opstrukcija akreditacije nekih studijskih programa”, a naročito iz polja društveno-humanističkih nauka jer su se, dodaju, njihovi nastavnici i saradnici “prvi pobunili protiv samovolje na Univerzitetu”.

“Gotovo svakodnevno je prisutno ugnjetavanje nastavnika, saradnika i administrativnih radnika, članova sindikata, koji je i formiran kao vid borbe zaposlenih na Univerzitetu. Članovi sindikata se na različite načine diskriminišu, uznemiravaju i kažnjavaju u šikanirajućim postupcima od strane protivpravno formiranih tela na Univerzitetu”, saopštili su iz Sindikata.

Dodaju i da se protiv nekih od najboljih nastavnika, saradnika i administrativnih radnika vodi “organizovana hajka”, te da je atmosfera na Univerzitetu “toksična” i da se zaposlenih “prate i špijuniraju” preko kamera video nadzora.

“Diskriminacija radnika se vrši na različite načine, a jedini trenutni kriterijum koji se na Univerzitetu ceni i zaposlenima omogućava mir i napredovanje, jeste lojalnost rektorki i njenoj autoritarnoj vladavini. Univerzitet je u kolapsu i nalazi se na najnižoj tački od svog osnivanja”, poručili su iz Sindikata.

Istakli su da su, posle dvogodišnje borbe protiv takvog stanja, rešili da se obrate građanima, ali i nadležnim republičkim organima, akademskoj zajednici i stručnoj javnosti.

Kompletno saopštenje Sindikata, sa konkretnim primerima nezakonitih postupanja rukovodstva Univerziteta, pročitajte OVDE.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.