Prihvaćena peticija za vraćanje posjeda Hadži Hasan džamije u Pljevljima Islamskoj zajednici Crne Gore – Krenulo potpisivanje peticije

1
90

NVO „Husein paša-Pljevlja“ je podnijela 14. januara 2021. godine Peticiju broj: P-1/14/2021-74 na web portalu „Glas građana ePeticije“, pri Ministarstvu za javnu upravu Crne Gore sa ciljem stvaranja uslova za pokretanje procedure za vraćanje prostora na kome se nalazila Hadži Hasanova džamija u Pljevljima u ponovno vlasništvo Islamske zajednice Crne Gore ali ni nakon isteka zakonskih 20 radnih dana za odgovor o odobrenju ili odbijanju zahtijeva za elektronsku peticiju, od strane Ministarstva javne uprave, nisu dobili nikakav odgovor. Čak i na postavljeno pitanje putem e-maila upućeno u februaru ove godine, zašto su uskraćeni za odgovor, bilo pozitivan ili negativan i na taj e-mail su ostali uskraćeni za odgovor. U martu je ponovljena peticija.

Redakciji portala „PV Informer“ je u toku današnjeg dana stiglo obavještenje da su danas 14. aprila 2021. godine iz Ministarstva prosvete, nauke, kulture i sporta Crne Gore dobili informaciju da je peticija prihvaćena. Iz nadležne državne institucije je za NVO „Husein paša-Pljevlja“ stigao odgovor koji prenosimo integralno:

„Povodom inicijative o povraćaju zemljišta na kojem je 60-ih godina prošlog vijeka sagrađen objekat Elektrodistribucije, a prema određenim izvorima na temeljima nekadašnje Hadži-Hasanove džamije, o čemu, kako i sami navodite svjedoči minaret, obavještavamo Vas da smo veoma pažljivo razmotrili sve aspekte od značaja za iznalaženje načina da se očuvaju evidentne kulturno-istorijske i religijske vrijednosti pljevaljskog kraja i njegovih građana.

U tom smislu smo tražili informacije o dosadašnjim postupanjima službe zaštite kulturnih dobara u Crnoj Gori, cijeneći prije svega obavezu društva i države da se, prema zemnim ostacima pokojnika ophodimo civilizacijski i sa najvišim stepenom uvažavanja i prava na zaštitu i obilježavanje grobnog mjesta. Takođe, ali ne i manje važno, je pitanje poštovanja i uvažavanja religijske prakse i vjerovanja svih građana, a u konkretnom primjeru, građana islamske vjeroispovjesti.

Imajući u vidu dostupne izvore, kao i podatke koje smo dobili od nadležne Uprave za zaštitu kulturnih dobara, možemo reći da trenutno vidljivi i očuvani elementi arhitekture nekadašnjeg vjerskog objekta sa pratećim elementima, nemaju status kulturnog dobra, ali je evidentno da imaju dovoljno kulturno-istorijskih vrijednosti koje treba sačuvati i koje mogu poslužiti za sprovođenje istraživačke kampanje radi zaštite sačuvanih arhitektonskih i svih drugih elemenata od značaja za utvrđivanje i uspostavljanje zaštite nekadašnjeg objekta.

Istovremeno ističemo da je neophodno paralelno voditi postupak oko utvrđivanja prava vlasništva i upravljanja predmetnim zemljištem, odnosno postojećim arhitektonskim i drugim vrijednostima nekadašnje Džamije, u saradnji sa Islamskom zajednicom Crne Gore, a uz uključivanje svih nadležnih državnih i opštinskih organa, naravno i Elektrodistribucije, vodeći računa o poštovanju propisa i prava svih građana i pravnih subjekata“.

Uzimajući u obzir predloge nevladinih organizacija da se smanji broj glasova za prihvatanje peticije, Vlada je prethodno donijela odluku i smanjila broj potrebnih glasova sa 6 000 na 3 000 glasova.

Da bi peticija mogla biti uspješno realizovana sa zahtjevom da Vlada preduzme određene aktivnosti, odnosno konkretne radnje iz oblasti njene nadležnosti potrebno je da se prikupi 3000 potpisa. Potpise elektronskim putem može dati:

  • državljanin Crne Gore i imati biometrijsku ličnu kartu ili
  • strani državljanin sa stalnim nastanjenjem u Crnoj Gori i imati ličnu kartu za strance.

Glasanje se završava 13. juna 2021. godine.

Naziv peticije: STOP SKRNAVLJENJU HADŽI-HASANOVE DŽAMIJE U PLJEVLJIMA!

Tekst peticije: Višedecenijsko skrnavljenje Hadži-Hasanove Džamije u Pljevljima se mora zaustaviti! Na temelju Hadži-Hasanove džamije na jaliji u Pljevljima, ispod njenog minareta se vrši naplata električne energije. Elektrodistribucija sa munarom je ismijavanje sa Islamom, Islamskom kulturom i nečovječno ponašanje prema kulturnim spomenicima. Podnosimo peticiju kao građani Crne Gore koja štiti svetinje i kulturne spomenike i koja ne bi trebalo da vrijeđa i izruguje pripadnike cijele jedne religije! Pronaći način da se pod hitno Hadži-Hasanova džamija vrati u vlasništvo Islamske zajednice u Crnoj Gori.

Mogućnost glasanja je na dolje postavljeni link na koji se ulazi na peticije za glasanje.

e-Peticije

Izvor, pvinformer.me


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.