Premijer Kurti: Ponosam sam što je Kosovo domovina Bošnjaka

0
41

Premijer Kurti: Ponosam sam što je Kosovo domovina Bošnjaka

Uloga Bošnjaka u svim procesima je historijska i nepokolebljiva pa su danas kosovski Bošnjaci sastavni dio našeg društva, izjavio je premijer Kosova Albin Kurti na skupu organizovanom u Vladi Kosova povodom 28. septembra – Dana Bošnjaka Kosova.

Premijer Kurti je rekao da je ponosan što je Republika Kosovo domovina Bošnjaka koji godinama doprinose i posvećuju se razvoju Kosova, uprkos svim izazovima u prošlosti, saopšteno je iz Vlade Kosova.

Bošnjačka zajednica, osim kao dio multietničkog pejzaža Kosova, kako je naglasio premijer Kurti, može igrati važnu ulogu kao glavni most između Kosova i Bosne i Hercegovine, na ukidanju viza, normalnom kretanju ljudi i kapitala, do priznavanja i izgradnje diplomatskih odnosa između dvije zemlje, čiji su narodi imali sličnu sudbinu.

“Bošnjaci na ovim prostorima uspjeli su sačuvati svoj jedinstveni identitet, svoj jezik, svoju kulturu i svoju tradiciju. Oni su ustavna kategorija i njihov jezik se može koristiti kao službeni jezik”, rekao je premijer Kurti.

Zamjenica premijera Kosova Emilija Redžepi, predstavnica bošnjačke zajednice, zahvalila je premijeru Kurtiju na povjerenju i mogućnostima koje je dao bošnjačkoj zajednici na Kosovu da bude predstavljena na najvišim institucionalnim nivoima.

Ona je rekla da manjinske zajednice na Kosovu treba da iskoriste ove mogućnosti za očuvanje kulturnih vrijednosti, identiteta, jezika i kulture.

“Na današnji dan proslave da prenesemo poruke mira za nas koji živimo na Kosovu i zajednički se posvetiti dobrosusedskim odnosima sa svim narodima u regionu”, rekla je Redžepi.

Proslavi Dana Bošnjaka Kosova prisustvovali su ministar administracije lokalne samouprave Elbert Krasniqi, ministar regionalnog razvoja Fikrim Damka, bošnjačka poslanica u Skupštini Kosova Samra Ilijaz, zamjenik francuskog ambasadora Cyprien Francois, bivši zamjenik šefa misije OEBS -a Kilian Wahl i drugi.

Prema poslednjem popisu iz 2011. godine, na Kosovu živi oko 27.000 Bošnjaka.

Izvor: trt.net.tr

The post Premijer Kurti: Ponosam sam što je Kosovo domovina Bošnjaka appeared first on Bosna PRESS.

Pogledajte vijest na izvornom sajtu:
Premijer Kurti: Ponosam sam što je Kosovo domovina Bošnjaka


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.