4. Februar 2019

U Kulturnom centru u Novom Pazara izvedena je predstava “Deportacija” u režiji Gradimira Gojera. Istinit događaj o tragediji Bošnjaka, izbjeglica tijekom agresije na BiH 1992. godine, bosanskohercegovački glumci predstavili su na autentičan način. Glumac Enver Petrovci kazao da je ova tema i dalje tabu, te da predstava ima smisao.

“Ova predstava ima smisla zato što je tekst napisao Crnogorac o grijesima Crnogoraca. Sigurno da ova predstava ne bi bila tako lijepa da je napisao neko drugi. Najviše ima smisla kad tekst piše pisac o sebi, važno je da onaj koji govori prvu rečenicu da je potekao iz svog naroda.”

Glumica Jasna Ornela Bery je kazala da je najvažnije gajiti kulturu sjećanja .

”Taj zločin nikad javno nije priznao, o tome se govori u predstavi. Izgovorit ću veoma ružnu riječ, neadekvatnu, oni su obeštetili porodice, ne znam koju adekvatnu riječ bih izgovorila. Tako da je veoma važno da se ova priča ispriča i da se zna za nju.”

Tekst je napisao crnogorski novinar Željko Vušurović, a u predstavi su učestvovali i Dženana Džanić, Hana Beštić, Vahid Džanković i Darja Badnjević.Prema saznanjima crnogorska vlast je oko 100 muslimana koji su izbjegli iz BiH deportovala, a više od 80 je ubijeno. Crna Gora još uvijek nije osudila zločince niti je priznala počinjeni zločin.

Sana/Tekst: Džana Džanković/Foto:Anel Nezović

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles