Potpredsjednik Narodne skupštine Đerlek razgovarao sa ambasadorom Italije u Srbiji

0
132

 

Potpredsednik Narodne skupštine Republike Srbije Edin Đerlek razgovarao je sa ambasadorom Italije u Srbiji Lukom Gorijem, o daljem unapređenju bilateralne saradnje kroz intenziviranje međuparlamentarnih kontakata.

Đerlek je istakao da se nakon konstituisanja Narodne skupštine, formiiranja Vlada Srbije i okončanja lokalnih izbora, parlamentarci mogu posvetiti punom kapacitetu rada Narodne skupštine. Istakao je da je bitno da se nastavi dijalog vlasti i opozicije, koji je na samom početku svog mandata započela predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić, kako bi se smirile tenzije u društvu. Dodao je da će parlamentarci intenzivno raditi i na povećanju transparentnosti rada Narodne skupštine, kao i na jačanju parlamentarne diplomatije.
Potpredsednik Đerlek je naglasio da Srbija i Italija ove godine obeležavaju 15 godina od usvajanja Deklaracije o strateškom partnerstvu, kao i 145 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa i dodao da su naši bilateralni odnosi bazirani na četiri stuba: politički dijalog, regionalna stabilnost, ekonomska saradnja i evropske integracije Srbije.

Edin Đerlek se zahvaliio na kontinuiranoj podršci Italije evropskom putu Srbije, navodeći da je članstvo u EU spoljno-politički prioritet naše zemlje. Iako Italija konstantno podržava otvaranje novih pregovaračkih klastera, to se nije dogodilo u poslednje dve ipo godine, naveo je Edin Đerlek i konstatovao da to odsustvo pozitivnih signala od strane EU jača evroskepticizam kod građana Srbije.

On je izrazio uverenje da će, nakon održanih izbora za Evropski parlament, EU ojačati politiku proširenja, ukazujući da su evropske integracije Zapadnog Blakana neophodne i za stabilnost i jačanje međunarodnog značaja same Evropske unije, u trenutnim geoplitičkim okolnostima.

Ambasador Italije Luka Gori složio se da su bilateralni odnosi naše dve zemlje na visokom nivou i da treba nastaviti u tom pravcu. Govoreći o značaju evropskih integracija Srbije, naveo je da će Italija nastaviti da podržava otvaranje novih pregovaračkih klastera i ukazao da je Plan rasta nešto novo i konkretno kada je u pitanju politika proširenja EU.

Gori je pozdravio sve napore u uspostavljanju dijaloga između vlasti i opozicije i istakao važnost uspostavljanja konstruktivne atmosfere u Parlamentu i u društvu.

Sagovornici su zajednički ocenili da su ekonomski odnosi izuzetno razvijeni, o čemu govori i održavanje Biznis foruma Srbija-Italija, u Beogradu i Milanu, koji su rezultirli konkretnim privrednim sporazumima između dve zemlje. Đerlek je istakao da je Italija jedan od najvećih investitora u Srbiji, kao i da italijanske firme zapošljavaju 50.000 građana u Srbiji, posebno ističući da je važno da italijanske kompanije budu prisutne u različitim regionima Srbije, kako bi bio postignut ravnomeran regionalni razvoj.

Edin Đerlek je ocenio da postoji prostor da se saradnja između Srbije i Italije intenzivira na poljima obrazovanja, nauke i kulture, a pozvao je i da Italija pruži podršku infrastrukturnim radovima za EXPO 2027, iamjući u vidu da je u Milanu uspešno realizovan EXPO 2015.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.