Otišao po tetku u starački dom, pa se šokirao: Mrtvoj starici ukrali burmu i iščupali zlatan zub?

0
541

Dom za stare Bijelo Polje: Zaraženo ukupno 46 korisnika, dvoje preminulo

Rodbina preminule štićenice Doma starih u Bijelom Polju alarmirala policiju, koja je obavila uviđaj. Iz policije kazali da je u toku istraga, iz ustanove poručuju da je rasvetljavanje slučaja u njihovom interesu

Štićenici Doma starih “Bijelo Polje” C.S, koja je u toj ustanovi preminula 19. oktobra, neko je nakon smrti sa prsta ukrao burmu i iz vilice izvadio zlatan zub, tvrdi njen bratanac Blažo Baćko Stamatović.

Iz Uprave policije za Vijesti su kazali da je u toku istraga, a iz Doma starih poručili da se prvi put sreću sa takvim optužbama i da je rasvetljavanje slučaja pre svega u njihovom interesu.

Rekao je da je za njega ta tema jako bolna, ali da uprkos tome želi da istinu istera na čistac, kako nikada više niko u Crnoj Gori ne bi doživeo isto.

– Kada nam je javljeno da je tetka preminula, odmah smo stupili u kontakt sa socijalnom radnicom koja nas je obavestila da preminula nema novca i dragocenosti. Bili smo saglasni, ali smo imali opasku – rekli smo joj da tetka ima samo burmu na domalom prstu desne ruke, koja nam je jedino bogatstvo od nje. Socijalna radnica odgovorila nam je da burme nema – kazao je on.

Stamatović ističe da je, kada su došli do Doma starih u Bijelom Polju, tražio da vidi telo svoje tetke.

– Dozvolili su nam. Ušli smo i pogledali. Kada smo ustanovili da nema burme na njenom domalom prstu desne ruke, otvorio sam njena usta i video da joj je izvađen zub iz gornje vilice, na kom je bila zlatna krunica. Uznemirio sam se. Nisam mogao ni da sanjam da se takvo nešto može dogoditi kod nas. Vikao sam na osoblje, tražeći odgovor – ko je skrnavio leš moje tetke. Tražio sam da se u slučaj uključi policija, a onda su oni pozvali interventnu policiju da dođe zbog mene. Kada su došli, bili su jako korektni jer sam ih pitao samo šta bi oni radili da im neko vadi zube iz vilice mrtvih srodnika – kaže Stamatović.

Dodaje da je siguran da tako groznu stvar nisu uradili ni socijalna radnica, niti direktor, ali da očekuje da se utvrdi odgovornost.

– Socijalna radnica se skamenila kada je videla da je neko tetki izvadio zub. Pitao sam je da nije, slučajno, tetka u međuvremenu bila kod zubara, pa možda tamo izvadila zub, kako se ne bih ogrešio o nekome. Odgovorila je da nije. Došla je policija, kriminalistička ekipa je na licu mesta izvršila uviđaj, a mi smo pošli da dajemo izjave. Nakon pet sati, koliko smo izjave davali moj brat, inače tetkin staratelj, ja, socijalni radnici… preuzeli smo leš i otišli u Danilovgrad da sahranimo tetku – priča Stamatović.

Stamatović objašnjava da su tetku, koja je bila dementna, u Dom starih smestili pre godinu i po i od tada je stalno obilazili.

– Imala je težak život, sa šest godina ostala je bez majke, sa bratom, mojim ocem, koji je tada imao sedam dana. To je bio patni život. Pod starost je obolela od demencije. Kada smo shvatili da joj je, kao mirnoj starici umornoj od života, nužno da spusti ruke i natenane umre kako dolikuje, odveli smo je u Dom starih ‘Bijelo Polje’. Kada smo je obilazili, žalila se da joj nestaju telefoni, deset smo ih odneli, ali mi smo mislili da ih negde zaboravlja jer je dementna. Isto je bilo i kada bi se, nakon što donesemo po tri četiri kese voća, žalila da su joj dali samo jednu mandarinu. Sada verujemo da je celo vrijeme bila u pravu, nažalost, to smo shvatili na užasan način – suočivši se sa činjenicom da joj je neko, mrtvoj, kleštima izvadio zub zbog stare zlatne krunice – kaže Stamatović.

On ističe da veruje da nadležni neće pronaći ni prsten ni zub, ali da se bori kako se ta gnusna stvar ne bi dogodila nikada više, nikome.

– Znam da se neće naći, jer onaj ko je ovo uradio neće priznati ni da ga pečeš, zato što je ovo sramota za celo pleme, ali hoću da ovome stanem na put. Da smo u normalnoj državi, direktor bi odmah podneo ostavku, a cela smena bi bila suspendovana dok između sebe ne vide ko je uradio ovu užasnu stvar. Ne verujem da se nešto slično dešavalo ni u Srebrenici. U Aušvicu su vadili zlatne zube živim ljudima i stavljali ih sa strane, ali mrtvim nisu, da ja znam, a evo, u Bijelom Polju, vade i mrtvima – kazao je on.

Taj Danilovgrađanin dodaje da su im, nakon užasa koji su doživeli, u policiji rekli da će oni i tužilaštvo raditi svoj deo posla.

– Ipak, od kada smo moj brat i ja preuzeli telo svoje tetke i izašli iz Doma, niko nam se više nije javljao. Ni iz Doma, niti iz policije i tužilaštva. Zato sam ubeđen da je ovde pojeo vuk magarca, ali boriću se zbog svih drugih koji su u tom domu – rekao je on.

UP: Izvršen uviđaj, prikupljena obaveštenja

Iz Uprave policije odgovorili su Vijestima da su Odeljenju bezbednosti Bijelo Polje 19. oktobra, oko 20 časova, zaposleni u Javnoj ustanovi Dom starih u Bijelom Polju – prijavili da je rodbina preminule C.S. prilikom preuzimanja njenog tela primetila da nedostaju vredni lični predmeti.

– Jedan srodnik je izrazio sumnju da su ti predmeti otuđeni. Policija je o događaju obavestila državnog tužioca u Osnovnom državnom tužilaštvu u Bijelom Polju, po čijem nalogu je izvršen uviđaj i prikupljena obaveštenja od više osoba na okolnosti navedene prijave. Preduzimaju se dalje mere i radnje u saradnji sa nadležnim tužilaštvom u cilju rasvetljanja ovog događaja – odgovorili su iz UP.

Dom starih: Pokrenuli smo interne procedure, rasvetljavanje je u našem interesu

Iz Doma starih “Bijelo Polje” kazali su da je rasvetljavanje tog slučaja pre svega u njihovom interesu, jer se radi o optužbama na koje ne mogu ostati ravnodušni.

Objasnili su da je C.S. u tu ustanovu smeštena 18. juna 2021. posredstvom Centra za socijalni rad, a preminula 19. oktobra 2022. godine.

Dodaju i da je na dan smrti njena porodica, koja je došla da preuzme telo preminule, tvrdila da nedostaje zlatna burma i zlatan zub koje je pokojnica imala.

– JU Dom starih ‘Bijelo Polje’ nakon obaveštavanja porodice pok. C.S. o nestanku zlatne burme i zlatnog zuba sa tela pokojnice obavestila je policiju i nadležno tužilaštvo u Bijelom Polju koji organi su preduzeli zakonske radnje po našoj prijavi i već su preduzeli određene korake i koji organi će dati svoj kranji sud o predmetnom obaveštenju, kako bismo mi mogli da reagujemo u cilju čuvanja digniteta doma i svih zaposlenih i korisnika koji borave u njemu. Opreza radi, u skladu sa pravilnicima koji su na snazi u našoj ustanovi, pokrenuli smo interne procedure na način što smo uzeli izjave od zaposlenih koji su tog dana bili u kontaktu sa pok.C.S – kazali su iz te ustanove.

Oni ističu da prilikom prijema C.S. nisu prijavljene dragocenosti na čuvanje u blagajnu doma:

– A što se tiče stvari koje korisnik drži kod sebe. ustanova ne preuzima odgovornost za nestanak ili gubitak istih, jer se radi o kolektivnom smeštaju, i nemoguće je kontrolisati imovinu korisnika svakodnevno. Upravo iz ovog razloga imamo blagajnu koja dragocenosti korisnika deponuje u sef i vodi evidenciju o istom. Rasvetljavanje ovog slučaja je pre svega nama u interesu, jer se radi o optužbama na koje ne možemo ostati ravnodušni. Ovo iz razloga što je JU Dom starih ustanova kojoj je prvi put da se susreće sa optužbama ovog tipa, i zato što smo ustanova koja je fokusirana sigurnost lica koja borave u njoj, jer se mahom radi o starim i nepokretnim licima, te da ovakav slučaj, ponavljam prvi put da se susrećemo sa ovakvim optužbama – piše u odgovorima iz tog Doma.

(Telegraf.rs)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.