NVO: Pamtimo zločin u Štrpcima, tražimo pravdu za žrtve

1
9

Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda, Fond za humanitarno pravo (FHP), Žene u crnom i Inicijativa mladih za ljudska prava saopštili su danas da pamte zločin koji je nad nesrpkim stanovništvom počinjen 1993. godine u mestu Štrpci i podsetili da porodice žrtava 27 godina čekaju na sudsku pravdu u Srbiji.

“Porodice žrtava 27 godina čekaju na sudsku pravdu u Srbiji, kao i na status porodica civilnih žrtava rata. Prošlo je 27 godina u čekanju priznanja, odgovornog odnosa i memorijalizacije žrtava od strane institucija Srbije”, navodi se u saopštenju za javnost.

Danas se navršava 27 godina od zločina u Štrpcima, kada su pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS), na železničkoj stanici u Štrpcima (BiH), iz voza koji je saobraćao na relaciji Beograd–Bar izveli i ubili 20 putnika, civila nesrpske nacionalnosti.

Do danas su pronadjeni posmrtni ostaci samo četiri žrtve. Telo Halila Zupčevića pronadjeno je krajem 2009. godine na obali jezera Perućac, a posmrtni ostaci Rasima Ćorića, Jusufa Rastodera i Ilijaza Ličine nadjeni su u istom jezeru 2010. godine, dok se za ostalim žrtvama i dalje traga.

Žrtve tog zločina su: Esad Kapetanović, Ilijaz Ličin, Fehim Bakija, Šećo Softić, Rifat Husović, Halil Zupčević, Senad DJečević, Jusuf Rastoder, Ismet Babačić, Tomo Buzov, Adem Alomerović, Muhedin Hanić, Safet Preljević, Džafer Topuzović, Rasim Ćorić, Fikret Memović, Fevzija Zeković, Nijazim Kajević, Zvjezdan Zuličić i jedno nepoznato lice. Žrtve su bile iz Srbije i Crne Gore, iz Beograda, Prijepolja, Bijelog Polja i Podgorice. Najstarija žrtva imala je 59, a najmladja 16 godina.

Za zločin su do sada pravnosnažno osudjeni Nebojša Ranisavljević i Mićo Jovičić. Nebojša Ranisavljević osudjen je pred Višim sudom u Bijelom Polju (Crna Gora) 2003. godine na kaznu zatvora u trajanju od 15 godina. Mićo Jovičić, protiv koga je vodjen postupak pred Sudom Bosne i Hercegovine, priznao je krivicu i osudjen je na kaznu zatvora u trajanju od pet godina.

Za zločin u Štrpcima trenutno su u toku postupci pred sudovima u Bosni i Hercegovini i Srbiji. Pred Sudom BiH u toku je sudjenje desetorici optuženih, medju kojima su Luka Dragičević, komandant Višegradske brigade VRS, i Boban Indjić, komandant Interventne čete u Višegradskoj brigadi.

Pred Odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu vodi se postupak protiv petorice pripadnika Višegradske brigade VRS za zločin koji je počinjen u Štrpcima, koji se terete kao neposredni počinioci.

Podsetili su da članovi porodica žrtava ovog zločina, zbog diskriminatornog zakonskog okvira u Srbiji, koji im uskraćuje prava samo zbog toga što su stradali van teritorije Srbije, iako su bili njeni gradjani, ne mogu dobiti status članova porodica civilnih žrtava rata koji bi im osigurao simbolične beneficije u vidu mesečnih novčanih primanja i socijalne podrške.

“Na neadekvatnost postojećeg zakonskog rešenja i njegovo diskriminatorno sprovodjenje već godinama ukazuju žrtve i njihova udruženja, FHP i druge organizacije civilnog društva. Uprkos ozbiljnim primedbama domaćih i medjunarodnih aktera, taj zakon još uvek nije promenjen, već je Ministarstvo za rad u avgustu 2018. godine izradilo Nacrt Zakona o boračko-invalidskoj zaštiti koji zadržava diskriminatorna rešenja”, navodi se u saopštenju.

Dodali su da su žrtve zločina u Štrpcima nevidljive u službenoj politici sećanja u Srbiji, a jedan od retkih pozitivnih primera bio je kada je lokalna samouprava u Prijepolju podigla 2009. godine spomen-obeležje posvećeno devetorici ubijenih iz Prijepolja i dodelila simboličnu novčanu pomoć njihovim porodicama, dok lokalni zvaničnici učestvuju u organizaciji i govore na obeležavanju godišnjice otmice.

“Sve žrtve nesrpske nacionalnosti iz oružanih sukoba devedesetih godina ostaju nevidljive u praksama memorijalizacije na državnom nivou, koje se fokusiraju isključivo na srpske žrtve i glorifikuju ulogu vojske, kao i osudjene i neosudjene ratne zločince”, konstatuje se u saopštenju.

Ove nevladine organizacije obeležiće 27. godišnjicu zločina u Štrpcima danas u 15.48 sati u Knez Mihailovoj ulici (ispred kafane “Ruski car”) u Beogradu.

Izvor: Radiostoplus

 


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

  1. Kakve imaju veze državni organi Srbije sa ovim slučajem? Otmica se dogodila u BiH, Štrpci! Tamo tražite pravdu, a ne jedva dočekaste da pljujete po Srbiji.
    Tamo treba da se sjećaju poginulih a ne u Srbiji.Srbija je svoje žrtve ispoštivala spomenikom u Prijepolju.Nemojte biti drski i licemjerni.

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.