Novi Pazar: Korona odnosi pola milijarde iz budžeta

0
26

Budžet Novog Pazara za ovu godinu biće manji za bar 500 miliona dinara u odnosu na planirani zbog krize izazvane epidemijom korona virusa i iznosiće oko 2,5 milijarde dinara, pokazuju najnovije projekcije Odeljenja za finansije lokalne samouprave.

Šef budžeta Senad Melajac rekao je za radio Sto plus da je ukupno punjenje budžeta u prvih šest meseci ove godine “računajući preneta sredstva iz prošle godine i uzeti kredit, bilo oko 37, 38 odsto i da će veoma teško ostvareni prihodi do kraja godine dostići 80 odsto planiranih”.

“U prvih pola godine ostvareno je 37 odsto planiranih prihoda od poreza na imovinu, 38 odsto od poreza na dobra i usluge, 44 odsto od poreza na dohodak i dobit, a jedino su prihodi od donacija i transfera na planiranom nivou. Ostali prihodi su na oko 24 odsto”, izjavio je Melajac.

On je istakao da je najveće odstupanje ostvarenih od projektovanih prihoda kod naplate naknade za uređenje građevinskog zemljišta, zbog smanjenja gradnje, pa će se po tom osnovu u gradsku kasu sliti od 300 do 350 miliona dinara manje.

“Očekujemo i 100 miliona dinara manje od naplate poreza na imovinu, kao i 50 miliona od prodaje imovine. Podbacili su i sopstveni prihodi budžetskih korisnika, vrtići nisu radili”, kazao je Melajac.

Smanjenje prihoda od 20 do 25 odsto, istakao je on, sa sobom povlači i smanjenje rashoda od 20 do 30 odsto.

“Kako stalne troškove, koji su fiksirani, poput plata, struje, energenata ne možemo smanjivati, onda uštede moramo ostvariti kod specijalizovanih i usluga po ugovoru, troškova putovanja ili materijala. Detalji još uvek nisu poznati, ali će svi korisnici budžeta dobiti 20 do 30 odsto manje novca nego što je planirano”, naveo je Melajac.

On je dodao da će zbog smanjenja budžeta pojedine investicije biti stopirane, a da će biti plaćene samo preuzete obaveze za ono što je već urađeno u prošloj ili ovoj godini.

“U toku je izrada rebalansa i on će se, najverovatnije, naći na dnevnom redu Skupštine Novog Pazara tokom septembra”, najavio je Melajac.

Prvobitni nacrt budžeta Novog Pazara za 2020. godinu, od oko 3,2 milijarde dinara, već je jednom menjan time što su prihodi smanjeni za 80 miliona dinara, uz planirani deficit od 117 miliona dinara.

Izvor: radiostoplus.com


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.