NOVE MALVERZACIJE U BNV: 85.000€ za nepostojeću TV, edukacije i projekat nepostojećeg BKC

0
472

Čuli ste za crnu rupu u svemiru?! Za Bermutski trougao u Atlanskom okeanu?! Mjesta gdje misteriozno nestaju ljudi i stvari.

Ali, da li ste znali postoji i “Sandžački trougao i “Sandžačka crna rupa”?

Mjesto je to koje ima tendenciju da u njemu, na krajnje misteriozan način, nestaju novčana sredstva. Ova crna rupe imaju toliko jaku gravitaciju da privlače samo velike sume. Normalno, pitate se:

A kto je ta/šta je ta da prostiš/Gdje li je ta/Odakle je/Kuda je/Ta Rupa/Rekti:

Evo odgovor hitar da damo. To je budžet Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

Pisali smo već o budžetiranju “Sandžačkih igara” koje se ne održavaju. Odnosno, načinu ispumpavanja novca. Ali, nije tu kraj.

Za tri godine, koje je naš istraživački tim pratio i koje su dostupne kroz izvještaje, 86.500€ se isparilo za potpuno nepostojeće ustanove i aktivnosti, mimo onih 65.000€ za “Sandžačke igre”.

Sredstva u visini 21.000 eura doznačena su televiziji koje nema. Jeste li 2020, 2021, 2022. gledali program Bošnjačke televizije?! Nema veze što niste. Nema veze što je nema. On je dobila je taj novac. U budžetu BNV stoji da je novac prebačen Bošnjačkoj TV.

A onda “Razvoj i podrška unapređenju kvaliteta i promociji medija i informisanja na bosanskom jeziku” za tri godine ukupno 2.950.000 ili 25.000 eura. Gdje, šta i kako se unapređivalo niko ne zna? Nije bitno. Bitno je da je novac ispario. Pojela ga Crna rupa.

A onda, čitajte dobro, “Podrška i edukacija medijskih radnika”. Ukupno za tri godine 3.650.000 dinara ili 31.000 eura. Da li je nekad neko vidio ili čuo, drage kolege, da su nas podržavali i edukovali?! Koga, kad, kako? Što bi rekao Đenka u kultnim Maratoncima:”Jes su ih unapredili i edukovali svaka im čast”.

Ali, nije tu kraj. Jeste li čuli da se gradi i projektuje neki Bošnjački kulturni centar u Novom Pazaru? Nije važno što niste. Nije niko. Nije važno što ne postoji ni lokacija, ni odluka BNV o tome. Bitno je da se svake godine on projektuje i da se iz budžeta svake godine za to projektovanje izdvajaju sredstva. Za tri godine bi se isprijektovao i Tadž mahal, ali BKC ne može. Dakle, za nepostojeći Kulturni centar Bošnjaka, za tri godine, za projekat izgradnje urbanističko-arhitektonskog rješenja u Novom Pazaru 1.100.000 dinara ili 9.500 eura.

Dakle, samo u ovim stavkama Sandžačka crna rupa je progutala 86.500 eura. Dodamo li ovome onih 65.000€ za nepostojeće Sandžačke igre dolazimo do cifre od preko 151.000 eura.

Jedino poznato rješenje za uklanjanje ove crne rupe je generalno sređivanje kuće. Kada do zjapeće sandžačke crne rupe dopre dnevna svjetlost poslije oslobađanja BNV ona možda neće povrati sve predmete koje je progutala, ali ako ima pravne države neko bi trebao zaglaviti u “ćorku” zbog svega navedenog.

Izvor: Sandzacke.rs


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.