Nišani urađeni na osnovu nišana koje je Muftija poručio za svog pradjeda

0
2682

Nišani rahmetli Muftiji Muameru Zukorliću, koji je ukopan u haremu Altun Alem džamije, urađeni na osnovu nišana koje je Muftija malo prije smrti poručio za svog pradjeda, saopštio je njegov sin Usame Zukorlić.

– Rahmetli Muftija je prije preseljenja na Ahiret poručio nišane za svoje pretke Gazi Abdulaha, čiji je mezar u Uglu (preselio tokom odbrane Sandžaka od četnika u ovom selu) i Zuka Orlu osnivača našeg plemena. Njegove nišane smo odradili po uzoru na nišane koje je želio za naše pretke.

Na ovu temu za portal Klix govorili su i kamenoresci sa Mošćanice kod Zenice koji su pravili nišan. Na pitanje kako je Zukorlićev sin Usame došao do njih i odlučio se nišan praviti od ovog kamena, kažu:

– Sve je išlo preko jednog našeg profesora kojem smo pravili ove nišane, a Muftija je bio s njim veoma blizak. Jednom su pričali i Muftija je izrazio želju da svom djedu od ovog kamena napravi nišane. Na kraju, Usame je napravio svom ocu nišane od ovog prepoznatljivog kamena kako bi se uklopili u ambijent Altun Alem džamije i drugih mezara, pojasnio je kamenorezac Porča.

Nakon informacije koja se proširila društvenim mrežama, ali i nekim medijima, da su nišani na mezaru Muftije Zukorlića izrađeni od stećaka, kamenoresci koji su pravili nišan su kazali da to nije istina te da je korišten mošćanički kamen.

Mezar muftije Muamera Zukorlića jučer je dobio nišane koji su izrađeni u mjestu Mošćanica kod Zenice, a djelo su ruku kamenoreca Edina Porče. Iako je dio medija objavio da su nišani napravljeni od stećaka, što je nemjerljiva šteta, ispostavilo se da to nije tačno.

– Nišani su pravljeni od poznatog mošćaničkog kamena od kojeg se stoljećima već prave nišani. Nisu korišteni nikakvi stećci, a od ovog kamena, kroz historiju, rađeni su i neki stećci, kao i mnogi drugi građevinski objekti, kao što su džamije, kazao je Edin Porča.

Porča je kazao da na Mošćanici kod Zenice postoji nalazište stećaka staro više od 600 godina, da su pravljeni od istog moščanićkog kamena, ali da se o tom nalazištu mještani brinu, da je uređeno i da se redovno održava.

 


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.