NEHUMANO – Bolnica naplaćuje 1.200 dinara po danu za pratioca djeci starijoj od 3 godine

0
2705

Novi Pazar – Direktor Opšte bolnice u Novom Pazaru Meho Mahmutović donio je odluku da Dječije odjeljenje naplati iznos od 1200 dinara po danu za svakog pratioca koji se brine o djeci starijoj od tri godine tokom njihovog boravka u bolnici. Ova odluka izazvala je negodovanje građana i istakla nekoliko važnih pravnih i socijalnih pitanja.

Prema važećem zakonu o pravima pacijenata, svaki pacijent mlađi od 15 godina ima pravo na pratnju tokom bolničkog liječenja. Međutim, naplata za pratnju iznad određene starosne granice je u suprotnosti sa zakonom. Djeca koja se liječe u bolnici često zahtijevaju emocionalnu i fizičku podršku, a prisustvo roditelja ili pratioca igra ključnu ulogu u njihovom oporavku i stabilizaciji emocionalnog stanja.

Ogorčeni građani ističu da je ova odluka neprihvatljiva i nepravedna, posebno za majke koje nemaju dovoljno sredstava da plate pratnju. Postavlja se i pitanje kako će ove majke koje su u teškoj finansijskoj situaciji platiti iznos od 1200 dinara po danu, a istovremeno se brinuti o svom djetetu koje se liječi, posebno ako znamo da većina terapija koju propisuju ljekari se plaća u apotekama.

Pozivajući se na zakonske propise i princip jednakih prava za sve pacijente, građani traže od Upravnog odbora Opšte bolnice u Novom Pazaru da hitno povuče ovu nepravednu odluku. Također, nadaju se da će lokalne vlasti i relevantne institucije intervenisati kako bi zaštitile prava djece i osigurale da imaju adekvatnu pratnju tokom bolničkog liječenja bez ikakvih finansijskih opterećenja.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.