Muftija Dudić: Poštovat ćemo propisane mjere distance – Zbijenost u safu nije od uvjeta za ispravnost namaza

1
36

Predsjednik Mešihata muftija dr. Mevlud ef. Dudić bio je gost Dobra Televizije. U emisiji se govorilo o mjesecu Ramazanu, o odlukama Kriznog štaba Islamske zajednice o otvaranju džamija kao i o drugim aktuelnim pitanjima.

Muftija Dudić naglasio da ulazimo u novu fazu ibadeta u ovom blagoslovljenom mjesecu.

“Krizni štab je formiran 17. marta tekuće godine kada smo i donijeli odluke kakve su donijele Islamske zajednice i muslimani u čitavom svijetu po pitanju zajedničkog klanjanja namaza u džamijama. Od tad pa sve do današnjeg dana sve naše džamije su nažalost bile zatvorene, samo su imami i mujezini oglašavali početak namaza i mi smo bili primorani da klanjamo dnevne namaze u svojim kućama. Možda je i to jedna od pozitivnih strana sa kojom smo se suočili, malo su nam kuće bile poprilično zapostavljene pa i možda ta porodična dimenzija, odnos prema supruzi, odnos prema djeci, odnos prema svojoj porodici, možda se u nekim kućama namaz nije ni klanjao pa je ovo bila dobra prilika da naše kuće pretvorimo u džamije te smo od 17. marta do današnjeg dana dnevne namaze obavljali u svojim kućama.”

SPECIJALNI GOST UŽIVO U RAMAZANSKOM MEHABETU

Naš večerašnji musafir uživo je muftija dr. Mevlud-ef. Dudić, predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji

Gepostet von Dobra Televizija am Donnerstag, 7. Mai 2020

Na zasijedanju Kriznog štaba donijeta je odluka da sutra sa džuma namazom džamije budu otvorene.

“Naime, danas je u Islamskoj zajednici Dan džamija i meni je posebno radost i zadovoljstvo da baš na Dan džamija 7. maja mi donosimo takvu odluku da od narednog džumanskog dana koji ie također najodabraniji dan u hefti ponovno otvaramo džamije i mi smo se odlučili na jedan možda hrabriji korak imajući u vidu da je ukinut policijski sat, te da je ukinuto vanredno stanje a i uz određene konsultacije sa nadležnim državnim organima od sutra će sve džamije biti otvorene. Naravno, niz mjera smo donijeli, zahtijevali od naših vjernika da se njih striktno pridržavaju tako da ono što je Islamska zajednica u BiH preporučila slijedom toga i mi smo to uradili da će se odmah nakon džumanskog farz namaza proučiti dova, da će nakon namaza džamije biti ponovo zatvarane, da će vjernici uzimati abdest kod svojih kuća, da će dolaziti sa svojim sedžadama, da ćemo maksimalno nastojati da ispoštujemo distancu prilikom klanjanja. Nadam se da će to vjernici poštivati iako to nije nimalo lahko i jednostavno, posebno je to problematično u Novom Pazaru gdje u 65 džamija dolazi između 300 i 500 džematlija, neće to biti baš lahko i jednostavno ali čvrsto se nadam i vjerujem da ćemo ovu šansu iskoristiti.”

Istakao da zbijenost u namazu nije od uvjeta za ispravnost namaza.

“Nužda mijenja zakon i ne bismo trebali oko toga voditi polemiku niti bismo trebali voditi raspravu jer je bolje klanjati i na način na koji je to moguće nego da nam džamije budu zatvorene. Zato bih predložio našim vjernicima da se pridržavaju uputstava Islamske zajednice i nadležnih organa, nismo mi u prilici da se nosimo sa svim ovim izazovima, nismo mi u prilici baš danas da kažemo ovo je vrijeme malog dedžala ili velike fitne a jeste zaista vrijeme velike fitne kada su nam umovi poremećeni, u čitavom svijetu se dešavaju jako krupne stvari ali bez obzira, mi kao nosioci Allahove riječi i pripadnici islama, ljudi koji nosimo šehadet u srcima moramo biti ustrajni i ostati uspravni i zato je od izuzetnog značaja da je Islamska zajednica u prethodnih 50 dana u cjelini položila ispit i da su ove instukcije koje su date od mjesta do mjesta, različite su okolnosti u BiH, Hrvatskoj, Sloveniji i Sandžaku, odnosno Srbiji i zato ne treba ljude da čudi zašto je negdje prije se krenulo sa obavljanjem namaza, negdje malo kasnije.”

Naglasio da će se teravih namaz klanjati 8 rekata, sa molbom vjernicima da se nakon proučene dove ne zadržavaju u džamijama.

SANA – Adaleta Sejdović – Hazmzić / FOTO – SANA 


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.