Ministar Zukorlić sastao se sa pomoćnikom ministra za trgovinu Republike Turske Mahmutom Gurcamom

0
148

Ministar u Vladi Republike Srbije, Usame Zukorlić, sastao se sa pomoćnikom ministra za trgovinu Republike Turske, gospodinom Mahmutom Gurcamom.

Sastanak je održan na inicijativu ambasadora Republike Turske u Srbiji, Hami Aksoja i predsjednika Privredne komore Turske i Srbije Bajrama Akgula.

Cilj sastanka je potencijalna saradnja u narednom periodu i poboljšanju privrednih odnosa dvije države.

Gospodin Mahmut je istakao: “Posebno smo zadovoljni saradnjom i prijateljskim odnosom dviju država. U prethodnoj godini Tursku je posetilo 320.000 državljana Srbije, dok je Srbiju posetilo 200.000 državljana Turske. Turizam je odlična grana privrede za poboljšanje ekonomskih i političkih odnosa dviju država. Kultura, historija i tradicija naših država veoma podsećaju jedna na drugu. Sandžak je za nas veoma bitan i predstavlja most između Srbije i Turske. Pratimo projekte, naročito infrastrukturne, koje ste inicirali u prethodnom periodu. Infrastruktura za saradnju je veoma važna – saobraćajnice, kako drumske tako i vazdušne, mnogo doprinose uspješnoj saradnji.”

Ministar Zukorlić je istakao značaj saradnje Srbije i Turske i iskazao veliku zahvalnost na posjeti:

“Drago mi je da naša braća iz Turske dolaze u Srbiju i obratno, da mi iz Srbije rado posjetimo Tursku. Uvijek rado organizujemo susrete. Verujem u duboku saradnju Srbije i Turske. Istakli ste da su naše države veoma slične kulturološki i historijski. U Srbiji postoje džamije iz Osmanskog perioda. Trudimo se da očuvamo spomenike kulture. Na Zapadnom Balkanu potrebno je pomirenje između naroda i unutar naroda. Vjerujem da nam Turska može pomoći u tom poslu. “

Sastanak je završen u prijatnom razgovoru, a ministar Zukorlić je upoznao goste sa velelepnom Palatom Srbije. Sagovornici su se saglasili da naredni susret bude u Sandžaku.

     

Izvor: spp.rs


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.