Mahmutovićevih 25 postupaka protiv ljekara, pacijenata kritičara

0
1146

Novi Pazar: Mahmutović podnio tužbe protiv ljekara, demonstranta i pacijenta

V.d. direktora novopazarske Opšte bolnice Meho Mahmutović, pred Osnovnim sudom u ovom gradu čeka epilog svih svojih tužbi. Ima pokrenutih 25 postupaka protiv osoba koje je tužio za uvredu časti i tražio novčanu nadoknadu.

On je, pre godinu dana, privatne tužbe podneo protiv građana, pacijenata i svojih kolega, koji su ga na protestima i preko medija i društvenih mreža, prozivali i optuživali za kolaps zdravstvenog sistema, kad je Novi Pazar, prošlog leta, bio žarište korona virusa u Srbiji.

Među tuženima našlo se i četvoro lekara specijalista, koji su o Mahmutovićevim propustima govorili na konferenciji za novinare i bili među 37 potpisnika peticije, koja je upućena državnom vrhu.

Tim dokumentom od predsednika, premijerke i ministra zdravlja Srbije, Aleksandra Vučića, Ane Brnabić i Zlatibora Lončara, traženo je sređivanje stanja u toj zdravstvenoj ustanovi i smena Mahmutovića i njegovih najbližih saradnika.

Peticija je ostala mrtvo slovo na papiru, a jedan broj specijalista završio je u privatnim tužbama. Tuženi specijalisti ne žele, više, da komentarišu tužbe koje je protiv njih podnosio Mahmutović.

Prema podacima iz novopazarskog Osnovnog suda, od 24 tužbe, četiri su pravosnažno okončane.

U dva slučaja presuđeno je u Mahmutovićevu korist i tuženi kažnjeni sa 50.000 i 30.000 dinara, a dva postupka su obustavljena. U toku je još 20 postupaka po privatnim krivičnim tužbama.

V.d. direktora Opšte bolnice podneo je i 13 tužbi za nadoknadu štete. Do sada je osam rešeno, Mahmutović je sam povukao četiri tužbe, a dve je sud odbio kao neosnovane. Jedan spor je završen poravnanjem i isplatom 10.000 dinara tuženog tužiocu, a u drugom sud je naložio tuženom da Mahmutoviću isplati 60.000 dinara.

Kada je Mahmutović, prošle godine, podneo 23 tužbe – 15 privatnih krivičnih za uvrede i osam parničnih za naknadu štete za povredu ugleda i časti, parnične tužbe bile su „teške“ pojedinačno po 200.000 dinara ili ukupno 1,6 miliona dinara. Na osnovu završenih sudskih postupaka, za sada, od onih koji su se „drznuli“ da ga prozovu i optuže, Mahmutović je „naplatio“ 150.000 dinara.

Dok se čeka epilog Mahmutovićevih tužbi, jedna presuda je postala pravosnažna i to ona protiv hirurga Izeta Tutića (58).

Apelacioni sud u Kragujevcu, osudio ga je na 20 meseci zatvora i dve godine zabrane obavljanja posla lekara specijaliste hirurgije.

Presuda je postala pravosnažna još u avgustu, a za nju se saznalo tek pre desetak dana. U Opštoj bolnici čekaju da presuda stigne iz suda do njih pa da postupe po slovu zakona.

Dok presuda „putuje“, osuđeni hirurg je preko društvenih mreža i nekih poznanika u medijima, obavestio javnost da organizuje miting podrške za sebe „Pravda za doktora Tutića“.

Kod Banjske petlje, na magistralnom putu Raška-Novi Pazar, okupilo se stotinak članova porodice, prijatelja i poznanika, među njima je bilo i zdravstvenih radnika.

Tutić je tvrdio da je, u ovom slučaju, žrtveno jagnje. Da je od šestoro ljudi, čije je članove porodice operisao i lečio, primio „minorne poklone“ u znak zahvalnosti.

Nije propustio priliku da navede svoje zasluge, iz devedesetih godina, u lečenju i spašavanju života ranjenih vojnika i policajaca na beogradskoj VMA, gde je specijalizirao hirurgiju.

Tutić je uhapšen 17. oktobra 2018. godine „uz prikupljene dokaze da je od šest lica koje je lečio na Hirurškom odeljenju ili od njihovih rođaka, primio mito u novcu ili poklone u robi“.

Tutić je u leto prošle godine postavljen za zamenika načelnika Hirurškog odeljenja. Desilo se to u vreme „disciplinovanja“ lekara specijalista, koji su tražili smenu v.d. direktora te zdravstvene ustanove Meha Mahmutovića.

Miting podrške pravosnažno osuđenom hirurgu zbog primanja mita, samo je još jedno čudo o kojem se, u ovom gradu, još priča.

Izvor: Radiostoplus


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.