22. Septembar 2015

pol-rasim-ljajicSrbija – Potpredsjednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić danas je od komesara za proširenje i susedsku politiku Evropske unije Johanesa Hana zatražio hitnu reakciju EU, zbog zabrane ulaska kamiona iz Srbije u Hrvatsku.

“Carinski i policijski organi Hrvatske bez ikakvog osnova i uz flagrantno kršenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Srbije i EU, već čitav dan ne dozvoljavaju ulazak kamiona sa robama iz Srbije u Hrvatsku”, upozorio je Lajić u pismu Hanu.

Hrvatska je kao članica Evropske unije, napisao je Ljajić, dužna da poštuje sve odredbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Srbije i EU, i zato naša zemlja očekuje reakciju Brisela u cilju što hitnijeg rješavanja ovog problema, saopšteno je iz Ljajićevog kabineta.

Ljajić je u pismu istakao da su kolone kamiona iz pravca Srbije na graničnom prijelazu Batrovci – Bajakovo, koji je jedini bio otvoren za teretni saobraćaj između Srbije i Hrvatske, dugačke i po 10 kilometara.

On je upitao nadležne u EU ko će nadoknaditi ogromne štete koje zbog ove blokade trpe srpska privreda i izvoznici, uzimajući u obzir da je veliki dio roba u zaustavljenim transportima kvarljiv i sa kratkim rokovima upotrebe.

Potpredsednik Vlade Srbije dodao je da su ovakvom, kako navodi, nerazumnom odlukom hrvatskih institucija, narušeni i osnovni principi Svjetske trgovinske organizacije, čija politika počiva na slobodi kretanja roba i usluga, kao najvažnijim načelima.

“Potpuno je začuđujuće da Hrvatska svoju odluku pravda razlozima bezbjednosne prirode i migrantskom krizom, sa kojom se suočava i naša zemlja, pa nikome u Vladi Srbije nije palo na pamet da zbog toga zatvara granice, sprečava normalno odvijanje saobraćaja, zaustavlja protok roba i usluga i narušava osnovna načela na kojima počiva slobodno evropsko tržište”, naveo je Ljajić.

Srbija je čvrsto opredeljana za politiku očuvanja regionalne stabilnosti i dobrosusedskih odnosa, rekao je Ljajić, koji očekuje od svih ostalih da se rukovode istim principima.

(Tanjug)

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles