Likovni projekat „Tragovi/Traces“: U Mostaru 22. juna/lipnja izložba akademika Mehmeda A. Akšamije

0
67

U Galeriji  Kraljice Katarine Kosače u Mostaru 22. juna/lipnja u 19 sati biće otvorena izložba „Tragovi/Traces“, likovni projekat akademika Mehmeda A. Akšamije.

Promotori izložbe su Marin Ivanović i Ugo Vlaisavljević.

„Akšamija stvara svoje figure, čitavo jedno mnoštvo sličica koje se pojavljuje u svakom njegovom pojedinačnom radu, u euklidskoj ravnini eksperimentirajući sa izometrijom. Ovakvo bavljenje geometrijom proizlazi iz njegovog umjetničkog opredjeljenja koje je u ornamentalnoj umjetnosti našlo svoju trajnu inspiraciju i snažno izvorište. U svakom izloženom radu imamo preslikavanje ravnine, preslikavanje u linearnom nadovezivanju, što je temeljna karakteristika ornamentalnog stvaralaštva. Ornamentalno preslikavanje uključuje uzorak i njegovo ponavljanje, sa ili bez varijacija, prema strogim načelima simetrije. Ornamentalist je po pravilu vrstan geometričar u praktičnom djelovanju, pa ne čudi da su djela ornamentalne umjetnosti često bila predmet matematske analize. Mogao bi se napisati čitav traktat o geometrijskoj pozadini Akšamijinog stvaralaštva da bi se dokučila ornamentalna dimenzija njegovog cjelokupnog djela. No, ono što čini ovo djelo posebnim jeste ne samo uporno inzistiranje na preuzimanju bogate tradicije ornamentalne umjetnosti, prije svega one orijentalne, islamske, a tu se Akšamija pojavljuje kao njen istaknuti suvremeni baštinik, nego i inventivno nastojanje da se njen tipičan prosèdē uzastopnog ponavljanja figurativnog uzorka uključi u okvire najsuvremenije zapadnjačke umjetnosti kada upravo nečuvene mogućnosti tehničke reprodukcije i umnožavanja “originala” ili “unikatnih uzoraka” te okvire čine sasvim labavim – napisao je između ostalog Vlaisavljević o „Tragovima“.“

webpnet-resizeimage.jpg
Mehmed A. Akšamija, autoportret

 

Mehmed A. Akšamija kao stvaralac u oblasti više likovnih discipline, figurira preko četrdeset godina. Njegovo kreativno djelovanje karakterizira se korištenjem specifičnih izražajnih sredstava i mogućnosti medija svjetlopisa, digitalne grafike i dizajna, kao i kreativnom “simbiozom” svjetlopisa i klasičnih likovnih disciplina (slikarstvo, grafika, skulptura…) u cilju postizanja što svijesnijeg autorskog djelovanja unutar definiranja mnogih temetskih ciklusa. Rođen je u Višegradu 1954. godine u obitelji poznatog majstora umjetničke fotografije Alije M. Akšamije. Diplomirao je na Katedri za fotografiju  na FAMU (Fakultet filmskih i televizijskih umjetnosti pri Akademiji lijepih  umjetnosti) u Pragu, Čehoslovačka (1979.). Postdiplomski studij okončao je 1981., a doktorat 1984. godine.  Dr. Akšamija je također među osnivačima i redovitim članovima  Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti – BANU, a od 2021. godine kao predsjednik ove ugledne ustanove. Od 2020. godine postao je redoviti član Europske akademije znanosti i umjetnosti (Academia Sceientiarium et Artium Europaea – Classe III Arts).

Organizator izložbe je Hrvatska akademija za znanost i umjetnost (HAZU) dok je suorganizator Bošnjačka akademija nauka i umjetnosti (BANU).

Izvor: startbih.ba

The post Likovni projekat „Tragovi/Traces“: U Mostaru 22. juna/lipnja izložba akademika Mehmeda A. Akšamije appeared first on Bosna PRESS.

Pogledajte vijest na izvornom sajtu:
Likovni projekat „Tragovi/Traces“: U Mostaru 22. juna/lipnja izložba akademika Mehmeda A. Akšamije


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.