Kako je srušena džamija na Bradini

0
72

Kako je srušena džamija na Bradini

Nakon saznanja da je džamija na Bradini izgrađena na privatnom zemljištu, bez saglasnosti stvarnog vlasnika reisu-l-ulema IZ- u BiH dr. Mustafe ef. Cerić je po hitnoj proceduri na sjednicama Rijaseta, a potom i Sabora IZ-e u BiH aktuelizirao pitanje njenog uklanjanja.

„Džamija na Bradini, koja je izgrađena zbog potrebe privremene vojne kasarne formirane u istom mjestu, odmah nakon izgradnje 1994.godine, bila je velika hipoteka ne samo Islamskoj zajednici već i svim muslimanima u Bosni i Hercegovini“ prisjeća se Nazif ef. Garib nekadašnji glavni imam Medžlisa IZ-e Konjic.

Sva tijela, institucije i svi vjerski autoriteti Islamske zajednice, naglasio je, bili su jedinstveni u ocjeni da na ovakav način izgrađena džamija treba biti uklonjena. Za realizaciju Odluke Rijaseta IZ-e u BiH od 9.10. 2002. godine, uz Nazif ef. Gariba, kao glavnog imama, bili su zaduženi mostarski muftija Seid ef. Smajkić i vojni muftija Ismail ef. Smajilović.

„Odluku Rijaseta, kako onda tako i danas, kako danas, tako i onda, smatram apsolutno ispravnom i valjalo je objekat skloniti sa privatnog zemljišta“, ističe ef. Garib. Prikupljeni su svi relevantni podaci, izvršen detaljan uvid u zemljišne knjige, gdje je utvrđeno da se objekat u potpunosti nalazio na privatnom zemljištu. Na poslovima njenog uklanjanja 2005.godine bili su angažirani vojnici Vojske Federacije.

Iz nepoznatih razloga, kako je to u svojim memoarima zapisao muftija u penziji Seid ef. Smajkić, munara je ostala sve do maja 2008., što je Islamskoj zajednici i njenim organima i dalje predstavljao kamen spoticanja. Mostarsko muftijstvo je pronašlo firmu koja je obavila i taj dio posla. „S obzirom da se radi o rušenju džamije trebalo je nadići sve vrste sentimentalnosti, jer nijedan musliman ne voli kad se riječ džamija spomene u negativnom kontekstu, a kamoli kada se one ruše. Taj sentimentalan odnos prema džamijama pogotovo je bio istančana jer su naše džamije, stare i po nekoliko vijekova, širom Bosne i Hercegovine bez ikakvog razloga bile srušene. No u svakom slučaju provođenje Odluka Rijaseta bilo je neupitno “, naglašava ef. Garib.

Uporedo s aktivnostima uklanjanja džamije tekla je i inicijativa džematlija koji gravitiraju širem rejonu Bradine i Medžlisa Islamske zajednice Konjic da se u neposrednoj blizini izgradi nova džamija. Na zahtjev Medžlisa Islamske zajednice Konjic Općina Konjic je izdala načelno urbanističku saglasnost za gradnju nove džamije na Bradini. Međutim zbog spleta niza okolnosti nikad nije došlo do realizacije tog plana. Stara džamija je potpuno uklonjena a nova, iako je bilo planirano, nije se izgradila.

The post Kako je srušena džamija na Bradini appeared first on Bosna PRESS.

Pogledajte vijest na izvornom sajtu:
Kako je srušena džamija na Bradini


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.