JEDINSTVENO I SLOBODNO VIJEĆE ZNAČI JEDINSTVENA I SLOBODNA ISLAMSKA ZAJEDNICA

0
878

„Bošnjaci su pametan narod, a još smo i vjernici. Pametnom je išaret dovoljan. Ovo su uputstva za izbore. Nije na meni da vam govorim da glasate ovoga, a ne onoga. Moje je da vam protumačim poruku Kur’ana.“

(Muftija akademik Muamer Zukorlić)

 

U nedjelju 13. novembra 2022. godine bit će održani neposredni izbori za Bošnjačko nacionalno vijeće (ili službeni naziv: Nacionalni savjet bošnjačke nacionalne manjine). Ovaj drugi, službeni, naziv ne koristimo u svakodnevnoj upotrebi iz razloga jer nam smeta kada nas nazivaju manjinom, što smatramo diskriminacijom za svaku nacionalnu zajednicu, a posebno za Bošnjake i diskriminacijom i nepravdom, jer Bošnjaci u Sandžaku i Srbiji nikako ne mogu biti manjina. No, za tu nepravdu krive su i ruke bošnjačke, one ruke koje su podržale referendum o promjeni Ustava 2006. godine, te lažirali rezultate izlaznosti i podrške ustavnim promjenama koje su Bošnjake svrstale u građane drugog reda.

Nezadovoljstvo novim Ustavnom iskazala je jedino Islamska zajednica. Tadašnji muftija sandžački Muamer-ef. Zukorlić organizirao je susret sa političkim predstavnicima Bošnjaka, kada je usvojena Deklaracija[1] u kojoj se, između ostalog, kaže: Osuđujemo ignoriranje zahtjeva Bošnjaka i njihovo marginaliziranje u procesu donošenja novog Ustava Srbije; Neprihvatljivo je da je u članu 1. novog Ustava Srbija definirana kao država srpskog naroda i svih građana koji u njoj žive.

Deklaraciju u julu mjesecu potpisale su, pored Islamske zajednice kao nosioca inicijative, i političke partije u Sandžaku, izuzev jedne, koja i dalje rukovodi Vijećem. Kasnije, od bojkota referenduma odustala je i druga politička opcija. Tako su dvije, tada najjače, bošnjačke političke stranke u Sandžaku podržale ustavne promjene koje su Bošnjake stavile u položaj naroda drugog reda. Od takve odluke Bošnjaci osjećaju posljedice i 16 godina poslije.

Najporaznija činjenica jeste da od tada, kada smo „postali manjina“, pa do dan-danas, Bošnjačko nacionalno vijeće drži upravo politička garnitura koja je Bošnjake dovela u status naroda drugog reda.
Islamska zajednica ima interesovanje za to ko će i na koji način u narednom periodu voditi Bošnjačko nacionalno vijeće. Iz još jednog razloga, a to je da je 2007. godine počinjena agresija na Islamsku zajednicu, te izvršen pokušaj puča, pokušaj smjene i preuzimanja objekata Islamske zajednice, a koja je predvođena upravo iz Bošnjačkog nacionalnog vijeća. S obzirom da u ovom organu, uprkos svim nečasnim postupcima i grijehu prema Islamskoj zajednici, nije došlo do promjene rukovodstva, Islamska zajednica, prije svega, ima interes da se aktuelno rukovodstvo Bošnjačkog nacionalnog vijeća smijeni, čime bi se na neki način ispravila nepravda koja je načinjena Islamskoj zajednici, uprkos svim posljedicama koje trpimo i 15 godina kasnije.

Mnogo je tema koje bismo mogli obraditi u kontekstu nužne potrebe za promjenom rukovodstva u Bošnjačkom nacionalnom vijeću. Kao uredništvo, izdvojit ćemo još jednu temu, koja se tiče direktno nas predstavnika medija, a radi se o medijskom mraku koji vlada u ovom jako važnom tijelu za bošnjačku zajednicu. BNV je jedino mjesto gdje novinari ne mogu pratiti zasjedanja, gdje je rad Vijeća sakriven daleko od očiju medija i javnosti, gdje se sredstva predviđena za medije daju uglavnom podobnim i stranačkim.

Zato, u ovom uvodniku želimo našim čitaocima, Bošnjacima, koji će na predstojećim izborima 13. novembra birati svoje predstavnike-vijećnike u Bošnjačkom nacionalnom vijeću, uputiti poruku riječima rah. muftije akademika Muamera Zukorlića, od čijeg će se preseljenja 6. novembra 2022. godine navršiti godina dana, a koja glasi:

Šta su izbori za muslimane? Izbori su za muslimane davanje punomoćja. Onome koga zaokružite potpisujete punomoćje kojim vas predstavlja naredne četiri godine. I šta god on bude radio, ako bude izabran, ako bude dobro radio – ide jedan sevab tebi, a jedan njemu, a ako bude loše radio – jedan grijeh tebi, a jedan njemu. Ako bude krao – on u Džehennem i ti u Džehennem, jer si mu ti dao ovlaštenje.

Koga glasati? Kome potpisati ovlaštenje, ne samo na izborima nego uopće? I tome nas je Allah podučio u Kur'anu. “Allah vam naređuje da dajete emanete onima koji su sposobni da ih nose.”[2] Kur'an također ukazuje na dvije osobine koje treba gledati kada se odabiraju ljudi za odgovorne funkcije, kada Uzvišeni kaže: „Najbolje ovlastiti, opunomoćiti, izabrati, unajmiti onog koji je el-kavij – sposoban i el-emin – povjerljiv.“[3]

Ko je sposoban i pouzdan? El-kavij/sposoban je onaj koji zna da radi posao za koji ga birate. El-emin/pouzdan je onaj koji Vas neće izdati i prodati. Kako da vas izda? Tako što će vam obećavati dok je predizborna kampanja naciju, kulturu, puteve, zapošljavanje, infrastrukturu, a čim prođu izbori i vaši glasovi odu, podijele se fotelje i do sljedećih izbora alahimanet. Tada onaj kojeg ste glasali nije el-emin/pouzdan i on je iznevjerio vaše glasove. Prema tome, Bošnjaci su pametan narod, a još vjernici. Pametnom je išaret dovoljan. Ovo su uputstva za izbore. Nije na meni da vam govorim da glasate ovoga, a ne onoga. Moje je da vam protumačim poruku Kur’ana.

Može li musliman biti nezainteresiran za izbore? Muslimani nemaju pravo na nezainteresiranost – apatiju. Poslanik s.a.v.s. nas upućuje na to da ne smijemo biti neutralni na zlo, kada kaže: „Ko od vas vidi neko zlo, neka ga ukloni svojom rukom, a ako ne bude u stanju, neka to uradi riječima, neka naredi da se ukloni, neka o tome govori, a ako ni to ne bude u stanju, neka ga bar srcem svojim prezre, a to je najslabiji čin imana.“ Zato, onaj ko ne izađe na izbore spada u one nezainteresirane, a rekli smo da musliman ne može biti nezainteresiran. I ako neko kaže da neće da glasa ni za koga jer nema za koga da glasa, neka zna da je i neglasanje vrsta glasanja, jer i neglasanje nekome koristi. Znajte da vas onog dana na tajnom glasanju gleda Uzvišeni Allah i znajte da ćete u kaburu polagati račune i za taj glas i to ovlaštenje kome ste ga dali.

Otklanjanjem nepravde prema Islamskoj zajednici rješava se jako važan problem koji bošnjačku zajednicu veoma dugo usporava u progresu. Jedinstveno i slobodno Bošnjačko nacionalno vijeće znači jedinstvenu i slobodnu Islamsku zajednicu.

 

[1] Kompletan tekst deklaracije možete pogledati na linku: https://mesihat.org/2006/07/01/deklaracija-2006/

[2] Kur'an, sura En-Nisa, ajet:58

[3] Kur'an, sura El-Kasas, ajet: 26.

 

Glas islama 325, 1.11.2022, Naše viđenje 


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.