JAČI OD ZAKONA – Peletara Numanović dvije godine radi bez dozvole, inspekcija u Novom Pazaru “slijepa”

9
5081

Ministarstvo zaštite životne sredine R.Srbije se na zahtjev narodnih poslanika Stranke pravde i pomirenja bavilo problemom jednog od glavnih izvora zagađenja u Novom Pazaru – peletarom Numanović SNS. 

U izvještaju Ministarstva zaštite životne sredine navodi se da inspekcijskih nadzor vrše inspektori za zaštitu životne sredine lokalne samouprave, u ovom slučaju grada Novog Pazara. Dalje se navodi da su na osnovu prijava građana izvršena tri nadzora, te da je Odjeljenje za zaštitu životne sredine Gradske uprave 14.01.2020. godine donijelo Rješenje kojim se odbija zahtjev za davanje saglasnosti na Studiju o procjeni uticaja na životu sredinu iz formalno pravih razloga jer nisu riješeni imovinsko pravni odnosi.

Konstatovano da je Inspekcija za zaštitu životne sredine 02.03.2020. godine prilikom vršenja vanrednog nadzora donijela Rješenje kojim se peletari Numanović SNS zabranjuje djelatnost proizvodnje drvenog peleta jer nije ishodovana saglasnost na Studiju o procjeni uticaja na životu sredinu. Međutim, peletara je nastavila sa radom, pa je 09.06.2020. godine podnijet Zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka.

Iako peletara Numanović SNS mjesecima unazad nije prestajala sa radom, čemu svjedoče fotografije i video snimci pogona, nadležni inspektor za zaštitu životne sredine GU Novi Pazar je dana 28.12.2021. godine nakon izvršenog vanrednog inspekcijskog nadzora peletare konstatovao da se u pogodnu Numanović SNS ne vrši proizvodnja peleta, te da operater poštuje mjeru kojom mu je zabranjeno obavljanje djelatnosti.

Ovako se nastavlja priča o peletari jačoj od zakona koja godinama unazad radi bez neophodnih filtera za suzbijanje sitne prašine na taj način ugrožavajući sve koji žive i djeluju u i oko industrijske zone. Mještani ovog dijela grada su i ovu zimu dočekali u prašni i buci, svjesni da svaki izlazak vani negativno utječe na njihovo zdravlje. Ako se u obzir uzme opšta zagađenost vazduha u gradu i epidemija korona virusa jasno je da mještanima Novopazarske banje, radnicima u industrijskoj zoni, kvantaškoj pijaci, studentima i đacima predstoji borba za goli život.

“ŽUTI” SNIJEG – Peletara bez filtera ugrožava zdravlje ljudi u Novom Pazaru

Izvor: SANA


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

9 KOMENTARI

 1. Ovaj vlasnik fabrike jo dobio dozvole da nas truje onda kada je nosio transparente po ulicama, u predizbornoj kampanji i uzvikivao ime najveceg zla, vecitog ministra.

  2

  0
 2. Bitno da onaj inspektor,usmrdeli Kurtezic,salje inspekciju po kafečajnica,da se proveri jel čaj taze.Smeće jedno koje je treba se vratit daje mu je je i mesto,na deponiji!!!!!!

  2

  0
 3. Svio ovde nešto pišete što nije tačno. Prvo to nije dim nego para, drugo nije prašina od fabrike,pa ceo Pazar u prašini, parkirajte auto u centru, pa pogledajte kolika je prašina. Treće to su obnovljivi izvori energije , a i što onda kupujete svi pelet ako vam ne valja.

  3

  1
 4. Verovatno je laž a možda su građani slijepi izgubili vid od dima super je sve divno divno a sad će i izbori pa će opet pobjefiti oni što podržavaju peletaru

  5

  0
 5. Ko ima pravo da radi protivzakonito Srbija je pravna država poštujmo Zakon ko kaže da se ne prizvodi pelet taj neka dobije otkaz

  1

  2

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.