Izrada plana razvoja i unapređenja obrazovnih ustanova.

0
3

Nastava u 7 sati, treća smjena, prekobrojna odjeljenja i nedostatak prostora. Problemi koji decenijama muče novopazarce. Statistika govori da je samo ove godine, u prvi razred upisano 1.600 mališana ali i da imaju najveću školu u Srbiji po broju učenika.

Iz Odbora za obrazovanja Stranke pravde i pomirenja smatraju da Grad Novi Pazar među prioritete mora staviti obrazovanje. Prioritetnim smatraju izradu plana razvoja i unapređenja obrazovnih ustanova.

“Mi moramo da imamo jednu Strategiju izrade plana cjelokupnog razvoja školstva u Sandžaku a najprije u Novom Pazaru, da bi sve to uradili, moramo da imamo uključenost lokalne samouprave, grada Novog Pazara, osnovnih škola, srednjih škola i predstavnika visokog obrazovanja. Moramo da imamo jednu dobru mrežu saradnje, da direktori osnovnih škola izađu i naprave zajedničku platformu koja podrazumijeva da svaki direktor, koji odlično poznaje stanje svoje škole, mora izaći i iznijeti svoje probleme, kako lokalnoj samoupravi tako i Ministarstvu prosvjete, da bi na takav zajednički način djelovanja mogli da toj školi što prije pomognemo i iznađemo rješenje koje je najbolje i koje je u korist učenika, roditelja i naravno prosvjetnih radnika.“

Sijarić naglasio da je jedan od najvećih problema obrazovanju nejednakost uslova za rad i učenje u novopazarskim školama.

“Najprije da napravimo ravnopravnost i jednakost, to su dvije veoma bitne stvari u obrazovanju, jednakost i ravnopravnost za učenje djece zato što su djeca prioritet u cijeloj toj hijerarhiji, da bi njima obezbijedili cjelokupno funkcionisanje, svaka obrazovna ustanova, svaka škola mora da ima jednake uslove za rad i za učenje. Mi imamo situaciju da u Novom Pazaru neke škole imaju cjelokupnu digitalnu nastavu, da su odlično opremljenje, dok pojedine škole kubure sa mokrim čvorovima, sa fiskulturnom salom i naravno nastavnici pojedini nemaju dovoljno sredstava za rad, to mora da se prekine, mora da se stane tome na kraj.”

Podsjeća da u Republici Srbiji se trenutno vrši reforma obrazovanja koja traje već treću godinu i po tom pilot projektu sve škole su obavezne da imaju internet, računare kao i digitalnu nastavu, što nažalost, nije slučaj sa svim školama u Novom Pazaru.

“Naš cilj je da svi imaju iste uslove za rad, smatram to veoma bitnim i smatram da direktori ne treba da se boje i da se plaše da li će neko da ukaže prstom na njih ako oni iznesu problem, oni moraju da shvate da su oni rukovodioci, menadžeri svojih ustanova i da zatraže pomoć onda kada je to potrebno.”

Sijarić poručio da će Odbor za obrazovanje SPP-a težiti da bude na raspolaganju svakom prosvjetom radniku u cilju unapređenja obrazovanog sistema ali i rješavanja nagomilanih problema.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.