Iz svjetske metropole New Yorka – “Hatma za naše heroje a Boga mi i gazije”

0
39

IZ SVJETSKE METROPOLE NEW YORKA

HATMA ZA NAŠE HEROJE A BOGA MI I GAZIJE

Muslim bilježi od Ebu Umame, r.a. da je Poslanik Muhamed a. s. rekao:

“Učite Kur’an, jer će, uistinu, on (Kur’an) doći na Sudnji dan kao šefadžija (zagovornik) onima koji ga budu učili”.

Ovoga puta ovu Hatmu (učenje kompletnog Kur’ana naravno na izvornom Arapskom jeziku) posvećujem borcima i Herojima sa prvih linija fronta, koji su dāli svoje živote u Bolnicama i drugim zdrastvenim ustanovama da bi spašavali druge. Trenutno saznajemo da mnogobrojni Doktori i ostalo medicinsko osoblje širom svijeta odazivajući se pozivu njhove struke, pokazuju i daju sve od sebe pa i svoje živote da bi umanjili broj tragičnih slučajeva koji iz dana u dan nažalost raste.

Ovu Hatmu isto tako posvećujem mnogobrojnim koji su preselili a nisu mogli imati nikoga od familije da budu prisutni u zadnjim trenucima njihovog života. Nažalost ovo je slučaj sa većinom koji su preselili u Bolnicama, Staračkim Domovima i drugim zdrastvenim ustanovama.

Ovu Hatmu isto tako posvećujem onima koji su preselili a nisu imali nikoga od svojih najbližih da im klanjaju Dženazu zato što su bili zaraženi pa i zbog toga u izolaciji. Konkretan primjer je 13 godišnji Ismail Mohammed Abdulwahab iz Brixtona (južnog dijela Londona) da mu se Allah dž. smiluje, Amin. Njegova najbliža familija nije mogla prisustvovati i biti uz njega dok je umirao u Bolnici a niti na Dženazi nakon što je preselio. Valja napomenuti da mu je Gradonačelnik grada Londona Sadiq Khan odao počast u jednom od intervjua na televiziji i rekao da će se ova familija veoma teško oporaviti nakon ovakve tragedije. Allah dž. da im pomogne i olakša, Amin.

Ovu Hatmu isto tako posvjećujem onima koji su preselili a njihove familije zbog različitih okolnosti, nisu mogli doći do informacija da su već preselili kako bi na vrijeme preuzeli mejt, (mrtvo tijelo) pa su završili u masovnoj grobnici ili čak spaljivani (u Italji) od ovlaštenih gradskih radnika za takve slučajeve. Izveštaji o masovnoj grobnici su se pojavili ovdje kod nas u New Yorku. Poznajem osobu koja posjeduje Muslim Funeral Home (ustanova gdje se mejt opremi prije Dženaze namaza) koji je ovlašten bio da traži među stotinjak mrtvih u crnim kesama u velikom Kamionu (hladnjaku) parkiranom do Bolnice i uspeo pronaći dva mejta Muslimana za kojima mu je rečeno da traga.

Ovu Hatmu isto tako posvjećujem Gazijama Doktorima i ostalom medicinskom osoblju
koji se i dalje junački bore u spašavanju mnogobrojnih života rizikujući vlastite.
Inače Gazija riječ potiče od Arapske riječi غزو , što znači težiti nečemu, stremiti, nameravati, dok se danas koristi u značenju junak, heroj, ili ratni junak.

Ima li bolje motivacije i nagrade za ove Doktore Gazije od ovoga ajeta iz Kur’ana gdje Svevišnji kaže:
“…ako neko bude uzrok da se nečiji život sačuva – kao da je svim ljudima život sačuvao”. (El-Maida, 32)

Ummu Selema je čula Allahovog Poslanika a.s. da je rekao:
“Kojeg god muslimana pogodi iskušenje, pa kaže ono što mu je naredio Allah: ‘Mi smo Allahovi i mi se Njemu vraćamo, O Allahu, daj mi nagradu u ovom mom iskušenju i zamijeni mi ga nečim što je bolje od njega, Allah će mu to zamijeniti nečim boljim.” (Muslim)

Ima li šta bolje nego riječi utjehe od našeg Poslanika Muhameda (a.s.) koji je rekao:
“Tko preseli od teške bolesti ili zaraze (npr. Kuge) preseliti će kao Šehid”. (Hadis)
Znamo iz drugih predaja gdje je Muhamed (a.s.) rekao:
“Nema gasuljenja (kupanja) za Šehida”. (Hadis)
Vjerujem da nije “slučajno” da u većini slučajeva ovih dana osobe koje presele u Bolnice i druge zvanične ustanove od zaraze, biva zabranjeno gasuljenje vodom umjesto toga u većini slučajeva na Zapadu izvrši se Tajamum preko kese mejta (osobe koja je preselila).
ALLAH DŽ. ZNA NAJBOLJE !

I na kraju, mediji nam plasiraju agendu koja ima različite pozadine kao što su:
Interesne grupe, uticaj pojedninih bogataša, političke, ekonomske, i ostalih subjekata pozadine, pa je stoga važno poslušati šta pojedini eksperti za zarazne bolesti govore. Njih je veoma malo koji se ne vežu za interesne grupe i takvima se ne daje medijski prostor a sa time i značaj, tako da su prinuđeni da javnosti kažu istinu preko društvenih mreža gdje im se često odstranjuju i brišu izjave od strane urednika tih mreža. Iako ih je malo treba im zahvaliti na njihovoj hrabrosti što iznose svoja stručna mišljenja koja se često kose sa trendom o situaciji u kojoj se svijet našao.

Malo je isto takvih koji imaju harizmu, sposobnost i iskrenost u govoru da u pogledu stvarnog dešavanja izlazući iz kutije ili trenda a posebno sa duhovno-etičkog pa i političkog aspekta imaju pozitivan uticaj na cjelokupno društvo kao što to prenosi Akademik, Muftija Muamer Zukorlić preko besjeda, pitanja i odgovora, (koja tište društvo) brojnih televizijskih programa, intervjua i izvještaja kao i njegovo nastupanje u Parlamentu Srbije.

Nadležnim organima i društvu su potrebne smjernice, upute, savjeti i prijedlozi koji se često ne poklapaju sa trendom (globalizacije u pokušaju) a sa time i gubljenje na pravo slobode mišljenja i govora kroz takvu globalizaciju.
Za razliku od mnogih intelektualaca koji prosto reći su umukli pred ovim globalnim izazovom, Akademik, Muftija Muamer Zukorlić je stao na braniku slobode ohrabrujući slobodu razmišljanja i govora, u vremenu kada se ove vrline pokušavaju stagmatizirati. Ovim povodom se takođe želimo zahvaliti Akademiku Zukorliću za njegov doprinos za opšte dobro društva ma kojoj naciji, narodu ili vjeri pripadali.

“Intelektualac koji olahko prihvati ono što se servira čitavoj javnosti nije pravi intelektualac”. ( Akademik Muftija Muamer Zukorlić)

Uz Ramazanske čestitke srdačan Selam iz New Yorka sa puno tuge ali i puno optimizma.

h. Feriz Muratović


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.