Istraživanje: Članska karta partije preporuka za posao u Novom Pazaru i Tutinu

2
2004

Oko 85 odsto anketiranih građana Novog Pazara i Tutina smatra da se do posla u lokalnoj samoupravi može doći samo na osnovu političkih i ličnih veza, dok su kvalifikacije i stručnost manje bitne, pokazuje istraživanje sprovedeno tokom leta.

Mišljenja žitelja Novog Pazara o radu Gradske uprave su podeljena, nešto manje od polovine je zadovoljno uslugama koje dobijaju, svaki treći je nezadovoljan, dok ostali ne koriste usluge lokalne samouprave.

Iako preko 80 odsto Tutinaca ima negativna iskustva sa Opštinskom upravom, njih 39 odsto je reklo da je zadovoljno uslugama koje pruža lokalna samouprava, 35 je nezadovoljno, a ostali ne mogu da procene.

Nalazi istraživanja pokazuju i da ogromna većina anketiranih, preko 90 odsto, nije učestvovala u donošenju neke lokalne odluke, poput kreiranja budžeta, urbanističkih planova, procena uticaja na životnu sredinu i drugih.

Visok je procenat i onih koji ni ne znaju da građani mogu da se uključe u donošenje tih odluka – u Novom Pazaru 78 odsto, a Tutinu 70 odsto.

Istraživanje je sprovedeno u sklopu projekta „Pratim JA“ koji sprovode Centar za evropske politike (CEP), Nacionalna koalicija za decentralizaciju (NKD), Centar za ravnomerni regionalni razvoj (CenTriR) i Ekološki centar Stanište, a u saradnji sa lokalnim organizacijama Urban-in iz Novog Pazara, Odbor za ljudska prava iz Niša i Klub Ars Nova.

Pored Novog Pazara i Tutina, gde je anketirano preko 330 osoba, istraživanje je sprovedeno u još 14 gradova i opština.

(DANAS)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

2 KOMENTARI

  1. Jad i čemer.Mnogima je jedina kvalifikacija za posao partijska knjižica,sa kojom moze biti i savjetnik direktora i ako nema ni srednju školu(KOMUNALNO U TUTINU).Na desetine njih se vode da rade,primaju plate godinama.Takve privilegije nisu imali ni NARODNI HEROJI iz drugog svejetskog rata.I onda se pitamo,zašto smo tu gdje jesmo,a školovani kadrovi nam bježe preko granice svakim danom.Toje naš usud i naša stvarnost sa ovom lopovskom vlašcu.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.