Hidrološka situacija na Limu i Uvcu nikad lošija

0
372

Hidrološka situacija sa dotocima na rekama Limu i Uvcu je nikad lošija u poslednjih 10 godina. Primera radi, trenutni dotok na Limu je između 10-15 metara kubnih u sekundi što je znatno manje od biološkog minimuma koji se ispušta ispod hidroelektrane Potpeć, ističe direktor Limskih HE Predrag Šaponjić i dodaje da to značajno utiče na proizvodnju električne energije, koja je, poredeći sa istim periodom prošle godine, smanjena za 35%.

Suša je učinila svoje – nedostatak kiše u proleće je dodatno spustio nivoe vode u akumulacijama za hidroelektrane u Srbiji, a supornim letnjim toplim talasom postaje sve gore. Akumulacije u sistemu Drinsko-limskih hidroelektrana su poluprazne a one daju do 12 odsto struje. Podsetimo, u okviru Ogranka „Drinsko-Limske HE“ posluju „Limske HE“ sa četiri hidroelektrane: HE „Bistrica“, HE „Potpeć“, HE  „Uvac“ i HE „Kokin Brod“. Predrag Šaponjić, direktor Limskih HE ističe da hidrološka situacija sa dotocima na rekama Limu i Uvcu nikad nije bila lošija u poslednjih 10 godina.

– Trenutni dotok na Limu je između 10 i 15m kubnih u sekundi, a biološki minimum koji ispuštamo ispod hidroelektrane Potpeć je 14 kubnih metara u sekundi. Kada radimo sa jednom mašinom na nekom minimumu to je 18 kubnih metara, što znači da je trenutni dotok znatno manji od biloškog minimuma. Slična situacija je na Uvcu, gde beležimo dotok od 1 do 2 kubna metra u sekundi, akumulacije su poluprazne. Samim tim, sve to utiče na sami proces proizvodnje. U poređenju sa istim periodom, proizvodnja električne energije manja je za 35 %. Što se tiče nas, na tri hidroelektrane završili smo remontne radove a u toku su radovi na Hidroelektrani Potpeć – naglasio je Šaponjić.

Direketor Limskih HE Predrag Šaponjić, foto: PP Media

Direketor Limskih HE, Predrag Šaponjić, poučen iskustvom od ranijih godina izražava nadu u znatno povoljniju hidrološku situaciju u drugoj polovini oktobra kada se očekuju veće vode. Remontni radovi će biti odrađeni i Limske HE će jesen i predstojeću zimu dočekati spremne, poručuje Šaponjić.

PP Media


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.