Dr. Pramenković – Bilbordi zločincu Mihailoviću provokacija i uvreda Bošnjacima

0
596

U više gradova Sandžaka, gdje su Bošnjaci većinsko stanovništvo, prethodnih dana osvanuli su bilbordi na kojima se najavljuje otvaranje muzeja i otkrivanje spomenika “na mjestu porodične kuće đenerala Draže Mihailovića” u Bregalničkoj ulici u širem centru Beograda.

Reagovanje Bošnjačkog nacionalnog saveta

Predsednica Bošnjačkog nacionalnog veća dr. Misala Pramenković kaže za RSE da se sporni bilbordi sa likom četničkog vođe, prema informacijama Veća, i dalje nalaze u sredinama gdje živi bošnjačko stanovništvo.

Prema njenim riječima, nadležne službe pri jedinicama lokalnih samouprava bi morale da ih uklone.

“Postavljanje bilborda ovakve sadržine u višenacionalnim sredinama predstavlja direktnu provokaciju i vrijeđanje pripadnika naroda koji je pretrpio velike zločine, kao što je slučaj sa bošnjačkim narodom”, navodi Pramenković u pisanom odgovoru za RSE.

Komentarišući najavu otkrivanja spomenika Draži Mihailoviću u Beogradu, Pramenković kaže da to “predstavlja pokušaj prekrajanja historijskih činjenica, kroz glorifikaciju njegovog lika i djela”.

“Sa druge strane, ovakvi postupci najgrublje vrijeđaju sve one koji su bili žrtve djelovanja četničkog pokreta”, kaže Pramenković.

Zločini nad muslimanskim stanovništvom

Dragoljub Draža Mihailović, komandant nekadašnje Jugoslovenske vojske u otadžbini, bio je komandant četničkih formacija u toku Drugog svetskog rata, koje su počinile brojne zločine.

Kako podseća historičar Milan Radanović u periodu od 5. do 11. februara 1943. četnici su ubili više hiljada muslimana u Pribojskom, Pljevaljskom, Fočanskom i Čajničkom srezu.

O ishodu ove operacije je zločinac Pavle Đurišić, komandant Limsko-sandžačkih odreda Jugoslovenske vojske u otadžbini, 13. februara obavestio zločinca Mihailovića navodeći da su sva muslimanska sela u srezovima Pljevlja, Foča i Čajniče “potpuno spaljena da nijedan njihov dom nije ostao čitav”.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.