Dr. Fehratović: Što više investirati u naučne projekte mladih istraživača

0
85

Narodni poslanik Stranke pravde i pomirenja, dr. Jahja Fehratović govorio je danas u Skupštini R. Srbije na temu položaja mladih koji su se odlučili za nauku i naučna istraživanja . Kao univerzitetski profesor dr. Fehratović ističe da je u kontaktu sa svim studentima i da je svjestan koliko mladima znače ovakve vrste projekata koje im omogućuju finansijsku podršku u naučnim istraživanjima. 

– Ja ću konkretno govoriti o prostoru Sandžaka koji dobro poznajem. Ne znam kako je u drugim dijelovima države ali znam da na našem prostoru uzimajući sveukupnu ekonomsku situaciju, pa vrlo često i različite vidove pritisaka, partikratije, nepotizma, zbog čega mladi ljudi, stručnjaci vrlo često ne mogu da dosegnu onaj nivo uspjeha kakav realno pokazuju prema svojim talentima i dosadašnjim naučnim dostignućima. Razlozi su što ne žele da saviju kičmu pred bilo kakvim moćnikom pa vrlo često kreću odlaskom iz države, na taj način, mi kao društvo, gubimo ono najvrijednije što imamo. Kada dođu u situaciju da u nekim Zapadnim državama dobiju i neku najmanju šansu, oni postaju najbolji stručnjaci u bilo kojoj branši i na taj način mi investiramo vlastite talente u sve sektore Zapadnih država a da mi kao društvo postajemo izuzetno oslabljeni.

Dr. Fehratović ističe da je od izuzetne važnosti da država što je moguće više investira u istraživanja, u naučne projekte mladih istraživača.

– Posebno da se to ravnomjerno raspodjeli kako bi se ta koncentracija naučnih projekata i centara bila u svim gradovima a ne samo u centralnim dijelovima države. Čuli ste o potencijalima Novog Pazara i potencijalima dva univerziteta i o prijekoj potrebi jednog tehnološkog parka kako mladim ljuda punim energije, želje za istraživanjima, za novim saznanjima omogućili da se ravnopravno razvijaju, da svoja mladalačka iskustva stiču u svojoj državi. Na taj način, oni će investirati u vlastitu razvoj svoje države a vrlo često, ta svoja dostignuća mogu mjeriti sa onim dostignućima koja se postižu na na najznačajnijim svjetskim univerzitetima i naučno-istraživačkim centrima.

Dr. Fehratović se osvrnuo i na formulaciju “ulaganje u srpsku dijasporu”, kazavši da bi preciznije bilo da se definira kao ulaganje u dijasporu Republike Srbije.

“Imamo veliki broj mladih istraživača i građana R. Srbije koji nisu Srbi ali koji svojim naučnim potencijalima mogu jako puno doprinijeti razvoju i naše države i svim ovim projektima. Zato smatram da je nepravedno tako oslovljavati i taj dio zajma, gdje je naučno usmjeren na srpsku dijasporu već se treba usmjeriti na dijasporu R. Srbije bez obzira na vjersku, nacionalnu ili bilo kakvu drugu pripadnost.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.