Do posljednjeg daha ćemo ustrajavati da se sazna istina i zadovolji pravda

1
1408

Piše: Dr. Jahja Fehratović 

2013. godine, znatno prije nego li je rahmetli Muftija i zvanično ušao u politiku, nastala je ova naslovnica i opsežna analiza u Reviji Sandžak koja je detaljno elaborirala sve potencijalne nalagodavce njegove moguće likvidacije. Direktan povod teksta bio je snajper pronađen u blizini džamije u Malmeu, gdje je rahmetli Muftija imao susret sa Bošnjacima Švedske.

Nešto prije toga, 2012. godine nastala je službena bilješka MUP-a o pokušaju organiziranja atentata na rahmetli Muftiju, u Sarajevu, a takvih slučajeva znanih i neznanih bilo je još podosta, od kojih javnost još značajnije zna o slučaju pokušaja atentata u Novome Pazaru od strane ekstremista sa suđenja istima u Beogradu.

Naslovnica iz 2013. godine i sami tekst nastali su kao studiozna analiza na kojoj sam radio zajedno sa rahmetli Muftijom i po njegovim naputama i informacijama koje je on izravno imao. Oni odražavaju stvarnost prije rahmetli Muftijinog direktnog političkog djelovanja, što znači da su se u međuvremenu okolnosti mogle izmijeniti.

Obznana rezultata analiziranih uzoraka nedvojbeno me podsjetila na to vrijeme i natjerala da promislim o svim mogućim aspektima koji bi mogli biti u opticaju. Ali, još jednom se pokazalo ispravnim što je na čelo SPP-a došao Usame Zukorlić, koji je na najprisebniji način reagirao, poduzeo sve radnje da se istraga pokrene u pravom smjeru i prvo utvrdi sa potpunom sigurnošću da je riječ o ubistvu trovanjem. Zato ćemo slijediti njegovu odluku i ustrajati da se pred najznačajnijim organima pokrene istraga i utvrdi prava istina o razlogu smrti i svemu onome što poslije toga slijedi. No, ono što niko od nas nikada neće dozvoliti jeste da se odustane od istine ma koliko ona gorka i čemerna bila te da se sukladno njoj poduzmu svi dalji koraci.

Na to ne samo da imamo pravo već i obavezu jer rahmetli Muftija nije pripadao samo svojoj porodici već i cijelom našem narodu i svim dobrim ljudima,a svojim djelovanjem i politikom partnerstva i pomirenja bio je i garant stabilnosti cijeloga Balkana, pa i šire.

A ova naslovnica i tekst iz 2013. godine tek svjedoče o tome da je bojazan od najgoreg scenarija uvijek postojavala i da su se poduzimale sve moguće radnje da ne dođe do najgoreg, i to je bila filozofija rahmetli Muftije sukladno hadisu Poslanika Muhameda, a.s., “Sveži devu pa se onda osloni na Allaha”. I zato je on na koncu i skladno svom tvrdom vjerničkom ubjeđenju, govorio da je njegov život i smrt isključivo u rukama Allaha, dž.š., i da ako bira da ostavi djeci oca šehida ili izdajicu, bira da bude šehid. I to je nebrojano puta ponovio, u javnosti i van nje, u širim i užim krugovima.

Šta god da bude epilog, jedno je sigurno: I svojim životom i svojom smrću rahmetli akademik muftija Muamer Zukorlić ostavio je ovom narodu ideju i nasljednike te ideje koji neće posustati i koji će do posljednjeg svog daha ustrajavati da se sazna istina, zadovolji pravda i nastavi uspravno i dostojanstveno Muftijinim putem.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.