Čampara predložio da se huligani kažnjavaju zatvorom do deset godina

0
61

campara - No pasaran!

Aljoša Čampara, delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, je predložio izmjene i dopune entitetskog Krivičnog zakona u cilju suzbijanja nasilničkog ponašanja i nereda. To podrazumijeva pooštravanje sankcija počiniocima ovih djela.

Ovo je učinio nakon što je blizu 50 mladića iz navijačke grupe Nogometnog kluba Zrinjski imena “Ultrasi” izazvalo nerede tokom posljednjeg vikenda u Sarajevu, a potom su se sukobili s navijačima Veleža – grupom “Red Army”.

U jučerašnjoj reakciji je Čampara, koji je i ministar unutrašnjih poslova FBiH, najavio novi zakon i poručio da nakon toga navijačima “neće pasti na pamet da učestvuju u neredima”.

Predložio je izmjene i dopune Člana 362. pod kojim se trenutno podrazumijeva isključivo nasilničko ponašanje, a koje implicira:

  • Ko grubim vrijeđanjem ili zlostavljanjem drugog, nasiljem prema drugom, izazivanjem tučnjave ili naročito drskim ili bezobzirnim ponašanjem ugrožava građanski mir, kaznit će se kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine;
  • Ko krivično djelo iz stava 1. ovog člana učini u sastavu grupe ljudi ili ako je krivičnim djelom iz stava 1. ovog člana prouzrokovano teško poniženje više osoba ili je neka osoba lako tjelesno povrijeđena, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Čamparinim prijedlogom izmjena i dopuna se navedeni član ovog zakona redefiniše u nasilničko ponašanje i izazivanje nereda, a inicirao je pooštravanje sankcija te definisanje nasilnog ponašanja navijačkih grupa. Pa bi zakon glasio:

  • Ko grubim vrijeđanjem ili zlostavljanjem drugog, nasiljem prema drugom, izazivanjem tučnjave ili naročito drskim ili bezobzirnim ponašanjem ugrožava građanski mir, kaznit će se kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine;
  • Ko nasiljem ili učešćem u nasilju prema drugim osobama, materijalnim stvarima ili prijetnjom da će počiniti nasilje ugrožava javni red ili potiče druge na nasilje te prouzrokuje lakše tjelesne povrede ili lakšu materijalnu štetu drugim osobama, kaznit će se kaznom zatvora od dvije do sedam godina;
  • Ako je krivično djelo iz stava 2. počinjeno iz mržnje i uz upotrebu oružja ili oruđa ili ukoliko se dovede u opasnost život druge osobe ili prouzrokuju teže tjelesne povrede ili teža materijalna šteta drugim osobama, kaznit će se kaznom zatvora od tri do deset godina;
  • Navijačke skupine ili skupine povezane s navijačima koje nasiljem ili učešćem u nasilju oštete imovinu ili nanesu tjelesne povrede drugim osobama ili ugroze zdravlje i mir drugih osoba, koje svojim ponašanjem ili parolama izazivaju narodnosnu, rasnu i vjersku mržnju, razdor ili netrpeljivost kaznit će se kaznom zatvora od tri do deset godina.

Čampara, zvaničnik Naroda i pravde (NiP), je obrazložio zašto je inicirao izmjene i dopune Krivičnog zakona FBiH.

“Sve češći huliganski neredi počinju predstavljati ozbiljnu sigurnosnu prijetnju na koju Parlament FBiH, kao zakonodavni organ, mora odgovoriti pooštravanjem sankcija. U trenutnom tekstu Krivičnog zakona FBiH nisu detaljno utvrđena, a ni opisana krivična djela koja se odnose na nasilničko ponašanje i izazivanje nereda. Intencija Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona FBiH je odvraćanje od potencijalnog počinjenja krivičnog djela (proaktivno djelovanje) s obzirom na to da će, usvajanjem predloženih izmjena i dopuna, potencijalnim počiniteljima biti poslana jasna poruka kako nasilničko ponašanje i izazivanje nereda predstavlja ozbiljno krivično djelo”, istakao je.

Ocijenio je da će u, kako je naveo, reaktivnom smislu, nadležnim pravosudnim organima bit omogućeno da učesnike u neredima i počinitelje krivičnog djela nasilničkog ponašanja terete oštrijim kaznama, a da će u konačnici potencijalne počinitelje odvratiti od počinjenja navedenih krivičnih djela.

Izvor: klix.ba

The post Čampara predložio da se huligani kažnjavaju zatvorom do deset godina appeared first on Bosna PRESS.

Pogledajte vijest na izvornom sajtu:
Čampara predložio da se huligani kažnjavaju zatvorom do deset godina


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.