5. Septembar 2018

Bošnjačko i Albansko nacionalno vijeće podnijeli su zajedničku žalbu Ustavnom sudu Srbije za preispitivanje zakonitosti odredaba novog Zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina. Podnosioci žalbe smatraju da su izmjene i dopune ovog zakona umanjili ranije stečena prava.

U ime ova dva nacionalna vijeća, žalbu Ustavnom sudu podnio je pravni savjetnik u BNV Ahmedin Škrijelj. Žalba je podnijeta protiv Skupštine Srbije, “koja je usvajanjem izmjena i dopuna Zakona, umjesto usvajanja novog teksta povredila pravo na jednaku zaštitu prava, na posebnu zaštitu radi ostvarivanja potpune ravnopravnosti i očuvanja jedinstva pripadnika nacionalnih manjina“.

Od Ustavnog suda se traži da obustavi primjenu Zakona o izmjena i dopunama Zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina i naloži Skupštini Srbije da od Vlade Srbije, ovlašćenog predlagača zatraži da preduzme potrebne radnje.

(BNV)

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles