Bošnjaci po prvi put dobijaju zamjenika predsjednika RIK-a

0
2569

Poslanici skupštine Srbije razmatrali su danas izbor zamjenika predsjednika Republičke izborne komisije (RIK). Prijedlog Stranke pravde i pomirenja je da se na tu poziciju imenuje Usame Zukorlić.

– Ono što hoću da istaknem jeste da je Izborna republička komisija ključno odgovorna za sprovođenje izbora i smatramo da će kadrovskim pojačanjem ona dobiti na još većem legitimitetu, na još većoj stručnosti. Trudili smo se da naši kandidat ispunjava sve uslove i mi smo ponosni na svakog našeg kandidata i siguran sam da će sve izmjene koje smo usvojili idu ka tome da više nikad i niko ne uperi prst u RIK i da iznese svoju sumnju kada je u pitanju izborni proces. Mislim da je to cilj svim političkim akterima, kazao je u ime predlagača Samir Tandir.

Lider SPP-a akademik Muamer Zukorlić kazao da se imenovanjem kandidata iz reda bošnjačkog naroda prezentovati politika zdravih odnosa.

– Ovo doživljavamo kao još jedan važan iskorak u pogledu upotpunjenja kapaciteta RIK-a koja čeka ovu tačnu godinu dana, iako nije bilo nikakvih smetnji da se to učini ranije, evo to sada činimo sa određenim zakašnjenjem, ali bolje ikako nego nikako i time ćemo imati kompletiran sastav RIK-a. Ono što je još jedan iskorak je da će RIK za zamjenika predsjednika dobiti kandidata iz reda manjinskih zajednica, što predstavlja još jedan važan iskorak u pogledu same percepcije RIK-a koja treba da bude ogledalo cjelokupnog našeg šarenila u ovoj zemlji i etničkog i kulturološkog i konfesionalnog, ali svakako i političkog. Ovo predstavlja važan iskorak koji se svakako sa različitih stranačko-političkih pozicija može i različito tumačiti, ali ovo je nesporna činjenica i u tom pogledu za nas predstavlja još jedan korak u pogledu realizacije politike razumijevanja, politike dijaloga, politike pomirenja, politike zdravih odnosa unutar jedne zemlje.

Poslanici su iskoristili svoje pravo da kroz govore analiziraju najnoviji sporazum o izbornim uslovima koji je potpisan u Skupštini bez prisustva stranaca. Iz SPP-a podsjetili da je na njihov prijedlog sa 10.000 na 5.000 smanjen broj potpisa za predaju lista stranaka nacionalnih manjina.

Izvor: SANA


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.