BNV organiziralo svečanost povodom obilježavanja Dana Bošnjaka

0
204

Bošnjačko nacionalno vijeće je dana 26. septembra 2023. godine upriličilo svečanost povodom obilježavanja 28. septembra – Dana Bošnjaka.
Ovaj datum se obilježava povodom Prvog bošnjačkog sabora održanog 28. septembra 1993. godine u Sarajevu, na kojem je donijeta historijska odluka da se bošnjačkom narodu vrati nacionalno ime Bošnjak, a istom odlukom je i maternji jezik Bošnjaka ponovo nazvan bosanski jezik.

Bošnjačko nacionalno vijeće, u okviru programa obilježavanja Dana Bošnjaka, organiziralo je otvaranje izložbe slika sa Međunarodne likovne kolonije „SJENICA 2023“, koja je ove godine održana po sedmi put, a teme su bile: enterijer bošnjačke sobe i ženska bošnjačka nošnja.

Za današnju svečanost, programom je predviđen prijem i dodjela nagrada učenicima koji su osvojili I, II i III mjesto na Republičkom takmičenju iz bosanskog jezika.

Predsjednica Vijeća dr. Misala Pramenković, u svom obraćanju, istakla je sljedeće:
„Punih tri decenije, dakle, trideset godina, je prošlo od kako je vraćeno ime Bošnjak i naziv bosanski jezik, a mi Bošnjaci se i dan danas susrećemo sa izazovima u pogledu očuvanja, njegovanja i afirmacije našeg bošnjačkog identiteta i našeg bosanskog jezika.
Zapravo, ti izazovi nikada nisu ni prestajali, oni su samo mijenjali svoje oblike i svoju formu, od one drastične, grube i vidljive, do one malo prefinjenije, sakrivene i nekada u svilenim rukavicama prikazane. Na te izazove, nijedan Bošnjak, niti Bošnjakinja, ne bi smjeli odgovoriti sa dozom nedovoljnog samopouzdanja u pogledu nacionalnog identiteta, sa dozom kolebanja oko toga ko smo i šta smo, već odgovori trebaju biti potpuno jasni, glasni i dostojanstveni, baš onakvi kakva je i naša ponosna bošnjačka tradicija. Nijedan Bošnjak, niti Bošnjakinja u Sandžaku, u Srbiji, u Bosni i Hercegovini, u zemljama bivše Jugoslavije, na Balkanu, u dijaspori, na koncu, diljem svijeta ne smiju smetnuti sa uma da je svaki pojedinac važan, isto kao što je svaka institucija važna u pogledu afirmacije nacionalnoga identiteta, i da smo svi važna karika i da predstavljamo jednu značajnu i vrijednu kocku u mozaiku koja predstavlja bošnjački narod i bošnjački korpus.“

Svečanosti, pored rukovodstva Vijeća, vijećnika, prisustvali su mnogobrojni predstavnici političkog, kulturnog i javnog života u Sandžaku.

            


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.